Mjuzikl o Milevi Ajnštajn 13. i 14. februara u SNP-u

NOVI SAD – Mjuzikl “Ja sam Mileva Marić Einstein” u produkciji Viva Dance Academy iz Novog Sada gostovaće 13. i 14. februara u Srpskom narodnom pozorištu na sceni Jovan Đorđević sa tri izvođenja te predstave, javili su organizatori.

Plesna muzička predstava u čak 14 činova – poglavlja, inspirisana je knjigom ”The other Einstein” američke spisateljice Marije Benedikt, čiju režiju potpisuju reditelji Vladislav Velkovski i Ivan Vanja Alač.

Plesni mjuzikl će biti izveden u sledeća tri termina: 13. februara u 19h, i na Dan zaljubljenih14. februara u 17h i u 19h, a predviđeno trajanje spektakla je 50 minuta.

Pozorišni komad pruža atraktivnost u pogledu kostima i atraktivne koreografije, a na sceni će biti više od 40 mladih plesača studia Viva Dance Academy, kao i njihovi specijalni gosti – plesači i pevači iz Novog Sada.

Između ostalih, gosti će biti i diplomirani reditelji Akademije umetnosti u Novom Sadu, koji su svakodnevno pripremali glumačke i pevačke scene sa mladim izvođačima, a ekipa je zahvalna profesorki Dijani Kozarski, nekadašnjoj prima balerini SNP-a.

Takođe, ekipa predstave ističe i diplomiranu glumicu Maju Brukner, poznatu široj javnosti i kao afirmisanu pevačica koja tri godine aktivno sarađuje sa kompanijom i ima veoma važnu ulogu u njihovim mjuziklima – svojim raskošnim talentom u vidu glume i pevanja.

Kao tradicionalni gosti trupe, u mjuziklu će se pojaviti plesni klub “Point” iz Novog Sada kojeg organizuje balerina Milana Mitrović.

Za sam kraj po planu su gosti – prijatelji iz udruženja “Hor Sveti Roman Slatkopojac” iz Petrovaradina koji su svoje neosporne pevačke veštine dopunili i novim glumačkim iskustvima, što ovu predstavu čini jedinstvenom.

Premijera mjuzikla je održana pre manje od mesec dana, tačnije 10. januara u Novosadskom pozorištu, i evidentna je uloga ovog projekta u popularizaciji rodne ravnopravnosti, ali i same kulture življenja kroz prizmu velike istorijske ličnosti kao što je bila Mileva Marić Ajnštajn.

Dramaturgija i režija povereni su mladim rediteljima Vladislavu Velkovskom iz Požarevca i Ivanu Vanji Alaču iz Beograda, koji su diplomirali na smeru Multimedijalna režija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Nikite Milivojevića.

Velkovski je režirao dokumentarni film „Zemlja živih“, muzičko-scenski performans „Plovidba“ u okviru projekta „Umetnici sad“ fondacije 2021. i monodramu „Dok bejah mrtav“ koju i sam izvodi.

Ivan Vanja Alač sveži je dobitnik nagrade “Mali Princ” za studenta generacije, režirao je više kratkih filmova, a njegova diplomski predstava “Beogradska trilogija” Biljane Srbljanović još uvek čeka premijeru u Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu, kada se smiri situacija sa pandemijom.

Koreografiju u mjuziklu potpisuje Gordana Oreščanin, potpredsednica svetske plesne organizacije od 2012. godine i dobitnica značajnih međunarodnih priznanja u modernom plesu kao sportu i umetnosti.

Takođe u mjuziklu radi i stalni član tima – koreograf Aleksandar Boškov koji je pripremio plesne činove sa najstarijim plesačima u ovoj predstavi, a u ekipi je i Staša Kukić, diplomirana koreografkinja.

Ukupno 189 kostima samo za ovu predstavu napravila je nekadašnja balerina Viva Dance-a, a današnja popularna kostimografkinja Nataša Vranešević.
Tekstove pesama specijano za ovaj mjuzikl pripremile su Marina Kozačenkov (“Naučnik i naučnica”) i Slavica Ljujić (“Na pravi put”).

Snimanje pesama je u rukama Branislava Baneta Tomića, dok su muzičku matricu svirale Bojana Jovanović i Nina Uzelac iz benda “String duo ŽPU”.

Viva Dance tokom 28 godina postojanja još uvek važi za najtrofejniji plesni klub u državi čiji rad je daleko poznat i van granica Srbije a često učlestvuje u mnogim humanitarnim događajima.
Predstava se igra prema svim merama za suzbijanje korona virusa, što podrazumeva svako drugo sedište prazno.
Projekat je realizovan uz podršku Grada Novog Sada – Evropske prestonice kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.