U trendu

Moguće da ova vakcina štiti doživotno

Šef Državnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg nada se da će vakcinacija ruskom vakcinom protiv korone „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) garantovati doživotni imunitet.

„Nadam se da će vakcina delovati ne godinu, dve, nego doživotno. Vakcinisao sam se dva puta, pa eto, još da poživim pet, deset godina, duže“, rekao je Gincburg.

Akademik se našalio da će „svoja antitela zaveštati testamentom potomcima“.

Prema njegovim rečima, u okviru specijalnog testiranja osoba kod kojih opadne nivo antitela planirana je ponovna vakcinacija kako bi se proverilo koliko je vremena potrebno da se ponovo formira neophodni nivo antitela.

„Ako se kod njih antitela budu vratila na nivo koji štiti za dva, tri, četiri dana, znači da su im se obrazovale memorijske ćelije, odnosno nakon prve vakcinacije sačuvan je njihov imuni odgovor. Ta ispitivanja ćemo sprovoditi godinu, godinu i po“, precizirao je on.

U Rusiji je masovna vakcinacija protiv virusa korona započela 18. januara. Rusi se uglavnom vakcinišu prvom registrovanom vakcinom protiv korone na svetu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koja je do sad odobrena za hitnu upotrebu u 59 zemalja sveta sa ukupnom populacijom od preko 1,5 milijardu ljudi.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.