MOK: Maksimalno smo posvećeni pripremama za Igre u Tokiju

BEOGRAD – Međunarodni olimpijski komitet (MOK) obratio se Nacionalnim olimpijskim komitetima sa novim setom informacija u vezi sa pripremama za organizaciju Olimpijskih igara, koje će se iduće godine održati u Tokiju.

Kako je saopštio Olimpijski komitet Srbije (OKS), zajednička radna grupa koju predvode predsednik Koordinacione komisije MOK-a Džon Kouts i
predsednik Organizacionog odbora Tokio 2020 Mori Joširo, zadala je sebi rok da se do kraja maja 2020. godine napravi novi operativni plan za uspešno održavanje Igara, kao i da se pripremi novi kalendar takmičenja.

„Za jedan od važnijih ciljeva postavljen je i pronalazak načina da se usluge za sve učesnike pojednostave i optimizuju kako bi se smanjili troškovi nastali usled odlaganja Igara, ali tako da to ne utiče na kvalitet ovih servisa. Imajući u vidu razloge odlaganja Olimpijskih igara usled globalne pandemije koronavirusa, novi plan organizacije uključuje i sve neophodne mere koje se tiču zdravstvene zaštite u cilju bezbednosti celokupnog građanstva“, navode iz OKS.

Na ovaj način, Međunarodni olimpijski komitet jasno je pokazao svoju odlučnost i posvećenost da se Olimpijske igre u Tokiju uspešno održe iduće godine i stao je na put spekulacijama koje su se prethodnih dana pojavile u medijima širom sveta o mogućnostima ponovnog odlaganja Olimpijskih igara, poručuje se u saopštenju.

„Međunarodni olimpijski pokret u potpunosti je posvećen pripremama i organizaciji Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine a sa tim u vezi, sve organizacije koje se nalaze u ovom sistemu počele su sa prilagođavanjem svojih kalendara takmičenja. Međunarodni komitet Mediteranskih igara i Organizacioni komitet Mediteranskih igara u Oranu već su doneli odluku da se Mediteranske igre pomere za 2022. godinu kako bi svi sportisti i nacionalni olimpijski komiteti mogli da budu usresređeni na pripreme za Olimpijske igre“.

„Kako je odlaganje Olimpijskih igara u Tokiju dogovoreno pre nekoliko nedelja, jaka saradnja MOK-a, Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, olimpijskog pokreta i Organizacionog odbora Tokio 2020, omogućila nam je da damo sigurnost i pojasnimo sportistima, navijačima i svim zainteresovanim stranama širom sveta koji su naši naredni planovi. Današnji principi koje smo ustanovili omogućiće nam da nastavimo u tom duhu dalje i da odgovorimo na mnoga pitanja svih zainteresovanih strana na što efikasniji način“, izjavio je predsednik Koordinacione komisije MOK-a Džon Kouts.

On je dodao da Igre u Tokiju mogu da budu svetla tačka u ovim vremenima i da je olimpijski plamen svetlo na kraju tunela u kojem se svi trenutno nalazimo.

„Zajednička radna grupa daće sve od sebe kako bismo uspeli u tome i uspešno prevazišli ovaj izazov“, poručio je on.

Olimpijske igre „Tokio 2020“ održaće se sledeće godine od 23. jula do 8. avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.