U trendu

Momirović: Srbija vukla pametne poteze, nastavljamo razvoj

BEOGRAD – Srbija i u krizi izazvanoj korona virusom nastavlja da realizuje investicije u oblasti infrastrukture, šsto je bez presedana, a u narednoj godini iz budžeta će biti izdvojeno 330 milijardi DINARA u kapitalne investicije, kaže ministar građevinarstva, saobaćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Na konferenciji u organizaciji kompanije Color Media Communications i britanskog Ekonomista, pod nazivom „Svet u 2021“, Momirović je rekao da je Srbija u krizi pokazala zavidan nivo organizovanosti.

„Kao da smo znali da će se ovo desiti i kao da smo se prethodnih godina spremali za to“, kaže Momirović i navodi da je Srbija u Evropi „najveća zvezda“ u ekonomskom i medicinskom pogledu.

Naveo je da globalna slika nije zavidna, ali da je Srbija bila spremna i da je danas uspešno organizovana zbog pametne politike koju vodio predsednik Aleksandar Vučić.

„U krizi smo povukli nekoliko poteza, obezbedili ekonomski paket pomoći od više od sedam milijardi evra. To je omogućilo stabilnost ekonomije i dalo nam šansu da se razvijamo i da planiramo investicije koje su pred nama, a koje su ogromne“, rekao je Momirović.

Ministar je naveo da se grade koridori, i da se unpaređuje infrastruktura u saradnji sa najvećim kompanijama u svetu.

On je poručio da su incijative Srbije vezane za budućnost regiona i za povezivanje, među kojima je i incijativa „mini Šengen“.

Podsetio je da su Vučić i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zajedno obeležili početak gradnje auto-puta Beograd-Sarajevo iz dva kraka.

Naveo je da je cilj da povežemo sve zemlje Cefta, da se ekonomski razvijamo, i da omogućimo slobodan protok i ljudi i roba.

Napomenuo je i investicije u komunalnu infrastrukturu i naveo da je u narednoj godini za to planirano 3,3 milijardi evra.

„To će potpuno promeniti perspektivu života u Srbiji, i ekološki i funkcionalno“, kaže Momirović.

Naglasio je da je izazov u budućnosti dalji razvoj infrastrukture i investicije kako bi se sačuvala makoekononmska stabilnost.

„Ne želimo da nas teške okolnosti vrate u nazad. Nastavićemo da se razvijamo u skladu sa „Srbija 20-25″“, naveo je Momirović.

Kaže da su trenutno najteža vremena za Evropu zbog korona krize, ali i naglasio da ćemo raditi na tome da se omogući ekonomski razvoj i da se dodatno ojača i ekonomija i socijalni status ljudi.

Uveren je da ćemo uspešno prevazići krizu, kao što smo uspeli da izgradimo infastrukturu u najtežim vremenima.

„Ovo nije vreme za podele. Moramo da pobedimo i zbog naše dece i zbog nas i zbog perspektive naše zemlje“, zaključio je Momirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.