Moravjecki: Možda još jedan samit za dogovor o budžetu EU

VARŠAVA – Možda će biti potreban još jedan samit Evropske unije radi dogovora o budžetu i fondu za oporavak Unije od koronavirusa, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki, dodajući da se stav njegove zemlje po tom pitanju nije promenio.

„Može se dogoditi da bude potreban još jedan samit, možda višemesečni pregovori uz mogući privremeni budžet. U ovoj fazi ne bi trebalo isključiti nijedan scenario“, rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare, izveštava Rojters.

Poljska i Mađarska su stavile veto na 1,8 biliona evra vredan budžet i fond za oporavak EU zbog klauzule kojom se raspodela sredstava uslovljava poštovanjem vladavine prava, a to pitanje će biti glavna tema na ovonedeljnom samitu 27-članog bloka.

Evropska unija je Poljskoj i Mađarskoj dala rok do danas da signaliziraju da će odustati od veta na budžet i fond za oporavak ili će blok morati da nastavi s budžetskim planom bez te dve države članice, izjavio je u ponedeljak jedan visoki diplomata EU.

Ranije danas, ministar odbrane Marijus Blaščak je ponovio stav Poljske da je uslovljavanje finansiranja poštovanjem vladavine zakona za Varšavu neprihvatljivo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.