Mostar: Dobar odziv glasača za Hrvatski sabor

MOSTAR – Na 20 biračkih mesta u Mostaru danas se glasalo za poslanike u Hrvatskom saboru, a zatvorena su u 19 sati.

Koordinator izbornog procesa Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru Jadranka Modrić, potvrdila je za Fenu, prenosi avaz.ba, da je prvi dan izbora protekao bez poteškoća i da je odziv glasača bio zaista dobar.

Zbog pandemije korona virusa na biralištima u Mostaru sprovođene su epidemiološke mere i dezinfekcija, a birači su morali da se pridržavaju i uputstva o fizičkoj distanci.

U subotu ujutro u Bosni i Hercegovini, odnosno u sedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u inostranstvu, počeli su izbori za deseti saziv Hrvatskog sabora.

Hrvatski parlamentarni izbori za glasače s pravom glasa u inostranstvu održavaju se i sutra, kada su i izbori na biračkim mestima u Hrvatskoj.

U BiH je glasačima dostupno 45 birališta. Najviše ih je u Mostaru (20), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjaluci (2).

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasaju za tri poslanika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz XI izborne jedinice.

U toj izbornoj jedinici glasaju hrvatski državljani koji tamo imaju prebivalište i aktivno su se registrovali, a takvih je za ove parlamentrane izbore skoro 185 hiljada, navodi Avaz. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036)…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.