Mrtvačnice pune u Kaliforniji, 166 hladnjača za mrtve

VAŠINGTON – Američka savezna država Kalifornija je danas distribuirala 166 hladnjača za privremene mrtvačnice kako bi izašla na kraj s nedostatkom kapaciteta u preopterećenim bolnicama zbog velikog broja preminulih od posledica kovid-19.

Kalifornija pokušava da se oporavi od pandemije korona virusa, ali je samo prošle nedelje od kovid-19 preminulo 2.500 ljudi, više nego u bilo kojoj drugoj saveznoj državi, pa su mrtvačnice pune.

Mrtvačnice i kompanije za posmrtnu pripomoć odbijaju ožalošćene porodice jer su iscrpili kapacitete za prihvat umrlih, prenosi Los Anđeles tajms.

Bolnice u Los Anđelesu su toliko preopterećene da je Hitna pomoć dobila instrukciju da ne prevozi pacijente koji imaju jako male šanse za preživljavanje.

Rast broja zaraženih uočen je još pre Dana zahvalnosti nakon kojeg se širenje virusa zbog porodičnih okupljanja samo dodatno ubrzalo, a sada se Kalifornija, nakon proslava Božića i Nove godine, sprema na novi dramatični porast broja zaraženih.

Veliki broj kamionskih prikolica s rashladnim uređajem i hladnjača, kako navodi Index, morao je da se modifikuje kako bi se u njima odložio što veći broj tela.

Kako ta vozila nisu predviđena da posluže kao mrtvačnice, u njima su nadograđene police kako bi im se kapacitet barem udvostručio.

Direktor službe za vanredna stanja Mark Đilarduči poručio je da „plan upravljanja masovnom smrtnošću“ između ostalog podrazumeva i da ce se s telima postupa s „poštovanjem i dostojanstveno“.

Pripadnici Nacionalne garde ove nedelje su kao pomoć poslati u Kancelariju pogrebnika u Los Anđelesu, gde od virusa svakih 15 minuta umre jedna osoba.

U većem delu Kalifornije, uključujući i Los Anđeles, na snazi su mere zaključavanja, a ljudima je naređeno da ne napuštaju svoje domove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.