U trendu

Muraško: Zavrsena 3. faza ispitivanja, Sputnjik V bezbedan

MOSKVA – Treća faza ispitivanja vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ je završena, a pokazalo se da je jako bezbedna i efikasna, saopštio je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.

Muraško je na sednici prezidijuma Koordinacionog saveta za borbu protiv kovida 19 pri ruskoj vladi rekao da su u trećoj fazi kliničkih ispitivanja učestvovali pacijenti stariji od 60 godina.

„Pokazan je visoki nivo bezbednosti i efikasnosti vakcine i danas je u toku priprema konačnog izveštaja“, naveo je Muraško.

On je dodao da centar „Gamaleja“, tvorac ruske vakcine, radi na novom spisku medicinskih indikacija za vakcinaciju Sputnjikom Ve i njegove primene, prenosi Sputnjik.

Istakao je i da je više od 49 miliona ruskih državljana primilo bar jednu dozu vakcine, a da je oko 40 miliona završilo sa vakcinacijom.

Muraško je rekao da je više od 1,5 miliona građana Rusije vakcinisano Sputnjikom lajt.

On je naglasio i da većina obolelih od korona virusa, koja dolazi u bolnice, nije vakcinisana.

U Rusiji je registrovano pet vakcina protiv korona virusa.

Prva od njih Sputnjik Ve, koju je proizveo Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ uz podršku Ruskog fonda za direktne investicije, naširoko se koristi za masovnu imunizaciju i odobrena je u 70 zemalja.

Rusima su dostupne i EpiVakKorona novosibirskog centra „Vektor“ i KoviVak Centra „Čumakov“ Ruske akademije nauka.

Za revakcinaciju se preporučuje Sputnjik lajt, lakša verzija Sputnjika Ve, koja pretpostavlja jednokratnu primenu preparata.

Rusko Ministarstvo zdravlja je nedavno registrovalo i vakcinu EpiVakKorona N, koja sadrži isti aktivni sastojak kao i EpiVakKorona, ali se one na različite načine sintetišu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.