Na izborima u Litvaniji za sada vodi Domovinska unija

VILNJUS – Domovinska unija, glavna opoziciona stranka u Litvaniji, za sada vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora koji su u ovoj zemlji održani juče. Od 50 odsto prebrojanih listića, ova stranka je osvojila 20,5 odsto glasova.

Partija farmera i zelenih, koja je predvodila dosadašnju vladajuću koaliciju, osvojila je 19,5 odsto do sada prebrojanih glasova, prenosi Rojters.

Glasački listići bi tek trebalo da budu prebrojani u većim gradovima, glavnoj bazi glasača Domovinske unije, u kojima Partija famera i zelenih nema mnogo pristalica.

U Litvaniji je juče održan prvi krug parlamentarnih izbora na kojima 2,4 miliona birača bira 141 poslanika. Polovina poslanika birana je juče po procionalnom izbornom sistemu, dok će druga biti birana po većinskom 25. oktobra po izbornim jedinicama.

Izbori se smatraju glasanjem o podršci načinu na koji je premijer Saulus Skvernelis vodio borbu protiv pandemije korona virusa.

Procene su da će cenzus od pet odsto preći pet ili šest stranaka, ali da nijedna neće osvojiti više od 20 odsto podrške, pa se očekuju teški pregovori za formiranje nove vladajuće koalicije.

Glavna tema izbora bila je svakako pandemija korona virusa za šta vlada dobija kritike uprkos relativno malom broj zaraženih i preminulih.

U Litvaniji je dosad potvrđeno 5.963 zaraženih i oko 100 smrtnih slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.