Na Kipru počelo tronedeljno zaključavanje

NIKOZIJA – Vlasti na Kipru uvele su od danas tronedeljno zaključavanje pokušavajući da obuzdaju iznenadno širenje korona virusa.

Restriktivne mere uvedene su od jutros u 5.00 za sve privredne subjekte – od maloprodaje, preko tržnih centara, do restorana, frizera i salona za negu tela, svima je naloženo da ostanu zatvoreni, prenosi britanski Gardijan.

Poslednjih nedelja Kipar je pod naletom korona virusa koji neki nazivaju epidemijskom „eksplozijom“.

Porast broja inficiranih pripisuje se, između ostalog i otkriću novog, zaraznijeg soja virusa koji je na Kipar stigao preko brojnih putnika iz Velike Britanije.

Nove mere predviđaju da će građanima biti dozvoljeno da dva puta dnevno napuste svoje domove, ili zbog fizičkog treninga, ili zbog nabavke životnih namirnica, ili zbog odlaska u apoteku i kod lekara.

Crkve moraju ostati zatvorene, kao i škole, a nastava će se odvijati ponovo onlajn.

Najavljujući nove restrikcije, ministar zdravstva Kipra Konstantinos Joanu alarmirao je naciju kada je izjavio da je sistem intenzivne nege pred pucanjem zbog iznenadnog porasta broja zaraženih.

Od početka pandemije na Kipru je evidentirano više od 27 hiljada zaraženih i 147 smrtnih slučajeva među kovid pacijentima.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijades potvrdio je da je kiparska vlada zatražila od prijateljskih zemalja i susednog Izraela da pošalju dodatne količine vakcina jer su potrošene količine koje su ranije stigle iz EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.