U trendu

Na Kubi protest biciklima i automobilima protiv američkog embarga

Nekoliko stotina Kubanaca protestovalo je danas biciklima i automobilima na šetalištu uz obalu Havane zahtevajući ukidanje američkog embarga na snazi od 1962. 

Demonstranti su uz slogane i zvuke sirena vozili sedam kilometara duž obale koja je obično puna stranih turista, ribolovaca i šetača, ali je trenutno prazna zbog epidemije korona virusa.

Neprijatelji od kubanske revolucije, koju je 1959. godine vodio Fidel Kastro (Castro), SAD i Kuba su 2015. zabeležile približavanje za vreme američkog predsednika Baraka Obame (Barack) i kubanskog lidera Raula Kastra.

To približavanje je omogućilo obnavljanje diplomatskih odnosa, ali je dolaskom 2017. godine predsednika SAD Donalda Trampa (Trump), pojačan embargo. Tramp je kao razlog naveo kršenje ljudskih prava na Kubi, kao i podršku Havane vlastima u Venecueli.

Medjutim, postepeno iščezava nada Kubanaca u popuštanje tenzija dolaskom Džozefa Bajdena (Joseph Biden). Kubanci smatraju da njihova zemlja nije jedan od prioriteta nove američke administracije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.