Na početku samita EU, lideri odmah o sporu sa Poljskom i Madjarskom oko budžeta i vladavine prava

Lideri Evropske unije otvorili su današnji samit odmah se fokusirajući na spor sa Poljskom i Madjarskom oko budžeta i paketa za ekonomski oporavak od pandemije, iako je borba protiv  korona virusa najavljena kao glavna tema.

Nekoliko članica EU, medju kojima je Francuska, prethodno je upozorilo da ne očekuju da večerašnji razgovori lidera putem video-veze reše najnoviju krizu unutar Unije – spor Brisela s Budimpeštom i Varšavom.

Lideri pokušavaju da nadju rešenje za izlazak iz te krize nakon pošto su Madjarska i Poljska u ponedeljak uložile veto na usvajanje sedmogodišnjeg budžeta EU i plana za ekonomski oporavak od pandemije korona virusa, ukupne vrednosti 1.800 milijardi evra.

Budimpešta i Varšava žele da spreče uspostavljanje novog mehanizma koji predvidja uskraćivanje sredstava članicama Unije čije vlade urušavaju demokratske standarde i vladavinu prava.

Brisel godinama optužuje Poljsku i Madjarsko upravo za urušavanje demokratskih standarda i vladavine prava.

Budžet EU od 1.074,3 milijarde evra, za period od 2021. do 2027. godine, kao i paket za oporavak u iznosu od 750 milijardi evra, trebalo je da stupe na snagu u januaru, ali je to sada neizvesno zbog blokade te dve centralnoevropske članice Unije, nekada komunističke zemlje.

Spor dovodi u pitanje isplatu sredstava preko potrebnih za saniranje ekonomskih posledica novog talasa zaraze korona virusom koji preti da gurne Evropu u novu recesiju.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans rekao je da je u interesu svakog da se brzo dodje do rešenja problema.

„Radna mesta ljudi zavise od ovoga. Naš ekonomski oporavak zavisi od ovoga. Sve što se zahteva od država članica jeste da poštuju ugovore koje su potpisale i ratifikovale. To je to“, kazao je Timermans.

Poljska i Madjarska navode da su uložile veto zato što smatraju da će mehanizam uslovljavanja načelom vladavine prava biti korišćen kao „ideološko oružje“ za njihovo kažnjavanje.

Parlament Poljske je danas usvojio Rezoluciju kojom je podržao odluku Vlade da stavi veto ako budžet i plan za oporavak sadrže sporni uslov.

U toj simboličnoj Rezoluciji, koja zapravo samo pruža podršku premijeru Mateušu Moravjeckom, ocenjuje se kao „neprihvatljivo i nekonzistentno“ sa Ugovorom EU da se na članice EU primenjuju „različiti standardi“.

U svom prvom izveštaju o poštovanju vladavine prava, Evropska komisija je u septembru navela da se demokratski standardi suočavaju s velikim izazovima u Poljskoj i Madjarskoj, i ukazala na ugroženost nezavisnog pravosudja, i na pretnje borbi protiv korupcije i slobodi medija.

Bugarska podržava plan o budžeta EU, distancirala se od Poljske i Madjarske

Bugarski premijer Bojko Borisov, koji je danas razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, distancirao se od Poljske i Madjarske koje su stavile veto na predlog budžeta Evropske unije (EU), ocenjujući da je predlog „uravnotežen i prihvatljiv“.

Borisov je izrazio podršku tom predlogu kancelarki Merkel čija je zemlja predsedavajuća EU do kraja godine.

Poljska i Madjarska odbijaju da prihvate uslov da za isplatu desetine milijardi evra iz fondova EU budu poštovanje vladavine zakona, nezavisnosti pravosudja i slobode medija.

Te dve zemlje, koje su dobile podršku Slovenije, stavile su zbog toga veto na predlog dugogodišnjeg budžeta EU.

Rumunski premijer Ludovik Orban ranije danas je za Frans pres rekao da se zalaže za demokratske vrednosi na kojima je zasnovana EU. Slovačka i Češka su takodje podržale vladavinu pravu, dok se Slovenija pridružila stavu Poljske i Madjarske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.