Na šta srčani bolesnici sada moraju da obrate pažnju?

Osobe sa već postojećim bolestima, poput srčanih, izložene su većem riziku od razvoja težih simptoma ako se zaraze koronavirusom, zbog čega je posebno važno da se pridržavaju svih preporučenih mera opreza.

Najvažniji su održavanje fizičke distance i učestalo pranje ruku, ali postoji još nekoliko stvari na koje bi trebalo da obrate pažnju.

Ojačajte srce  

COVID-19, respiratorna bolest koju prouzrokuje virus, predstavlja veliko opterećenje za srčani mišić čak i ako patogen ne napadne direktno taj organ, upozorava nemačko Udruženje za srce (DHS).

Teži oblik bolesti može da rezultira upalom pluća, što može da smanji nivo kiseonika u krvi. Ako infekcija istovremeno prouzrokuje i pad krvnog pritiska, taj organ mora da ubrza rad da bi to nadoknadio, što predstavlja veliko opterećenje, naročito za već bolesno srce.

Zbog svega navedenog srčani bolesnici trebali bi da vode računa o tome da njihovo srce bude što snažnije i otpornije. DHS im savetuje da savesno i redovno uzimaju lekove koji su im prepisani.

Istovremeno trebalo bi da vode računa o zdravoj ishrani kao i o redovnom vežbanju prilagođenom njihovom stanju.

Potencijalne simptome shvatite ozbiljno: povremena kratkoća daha, na primer, nakon penjanja uz stepenice, uobičajena je kod mnogih srčanih bolesnika. Ali ne treba zaboraviti ni da je kratak dah rani simptom COVID-19.

Poteškoće sa disanjem koje se pogoršavaju srčani bolesnici ne bi smeli da shvate olako. Ukoliko primetite da vam je dah kratak, a da tome nije prethodio veći fizički napor, pozovite  hitnu medicinsku službu , ne samo zato što sumnjate da ste zaraženi koronavirusom, već iz mera opreza, pre svega zbog istorije vaše bolesti povezane sa kardiovaskularnim sistemom.

Nije redak slučaj da srčani bolesnici izbegavaju da zatraže pomoć lekara tokom pandemije iz straha da se ne zaraze koronavirusom u zdravstvenoj ustanovi.

To je razumljivo i u isto vreme opasno  za srčane bolesnike. Oni ne bi smeli da otkazuju planirane posete kardiologu, savetuje Inicijativa za zdravlje srca, udruženje sa sedištem u Berlinu.

(Hina/dpa)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.