Nafta skuplja jedan dolar, OPEK+ razmatra manju proizvodnju

LONDON – Cene nafte su porasle danas za oko jedan dolar podstaknute tinjanjem tenzija zbog iranske zaplene jednog južnokorejskog broda i vešću da grupa OPEK+ razmatra moguće smanjenje proizvodnje nafte u februaru.

Fjučersi nafte Brent za isporuku u martu porasli su za 96 centi na 52,05 dolara za barel na trgovanju do 12:06 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta za februarsku isporuku trgovana za 48,53 dolara po barelu, ili za 91 cent više nego juče, izveštava Rojters.

Oba tipa nafte su u ponedeljak zabeležila pad cene za preko 1,0 posto, nakon što Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, poznati kao grupa OPEK+, nisu uspeli da se dogovore o februarskoj proizvodnji.

Saudijska Arabija je bila protiv povećanja pumpanja zbog novih mera ograničenja u mnogim zemljama, koje će se verovatno odraziti na smanjenje potražnje, dok se Rusija založila za povećanje proizvodnje pozivajući se na oporavak potrošnje.

Prema jednom dokumentu OPEK-a od 4. januara, u koji je Rojters imao uvid, grupa razmatra rezanje proizvodnje za 500.000 barela dnevno (bpd) za februar, ali i druge scenarije uključujući zadržavanje postojećeg nivoa pumpanja ili povećanje od 500.000 bpd.

Sastanak grupe OPEK+, započet juče, trebalo bi da se nastavi danas popodne.

Među članicama OPEK-a je prisutna napetost zbog iranskog zauzimanja broda Južne Koreje, a taj potez Teheran pravda tvrdnjom da mu ova azijska zemlja duguje 7,0 milijardi dolara.

Činjenica da je Engleska danas započela novu blokadu zbog rasta slučajeva koronavirusa, svakako će imati uticaj na to kakvu će odluku OPEK+ doneti o proizvodnji „crnog zlata“ u februaru, jer će britansko zaključavanje imati implikacije na tražnju za gorivom, zaključuje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.