U trendu

„Nagrada za stanovništvo“: Krizni štab ublažio mere

Danas zaseda Krizni štab na kojem su donete odluke o ublažavanju nekih mera, koje su zbog koronavirusa proteklih meseci morale da budu veoma striktne.

Radno vreme kafića i restorana u zatvorenom prostoru produžava se do 23 sata, izjavila je posle sednice Kriznog štaba epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević.

Što se tiče održavanja sajmova, dodala je, to još neće biti moguće.

Ona je komentarisala i trenutnu epidemiološku situaciju kod nas, regionu i Evropi.

– Ukoliko se osvrnemo na prethodne dve nedelje, kumulativna incidencija u našoj zemlji je bila 14 na 100.000, mi smo zemlja u Evropi sa najnižom stopom zaražavanja. U prethodnoj nedelji je bila stopa učestalosti 7 na 100.000. U Crnoj Gori je 100 puta veći rizik od zaražavanja nego u našoj zemlji – dodala je doktorka Kisić Tepavčević nakon zasedanja Kriznog štaba.

Ona je istakla da to nije slučajno, da je to odraz preventivnih mera i savesnosti naših građana.

– Napominjemo da postoje zemlje koje su imale povoljnu situaciju, gde se situacija promenila u roku u nedelju ili dve dana. To pokazuje da moramo da istrajemo u merama – zaključila je ona.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS imamo stabilnu situaciju, ukazujući da je i Slovenija podigla rampu za naše građane.

Prema njegovim rečima, situacija je nesigurna, jer je virus tu i to treba imati na umu.

„Imali smo puno primera kao u Češkoj, na Islandu, Nemačkoj gde se situacija pogoršala sa popuštanjem mera. Moramo na tuđem iskustvu da učimo. Moraju da se  poštuju tri mere: maska u zatvorenom prostoru, odstojanje najmanje dva metra na otvorenom i dezinfekcija ruku i predmeta“, istakao je Tiodorović.

Sa kulturnim i muzičkim manifestacijama, sportskim aktivnostima to će biti neka vrsta nagrade, jer uspeh koji imamo po stopi na 100.000 stanovnika, a to je oko 7, je zasluga ogromnog dela stanovništva koje se ponašalo u skladu sa poštovanjem mera, kaže epidemiolog.

U oktobru će biti Miholjsko leto, ljudi će biti na otvorenom prostoru, što je sigurnije, ali krajem oktobra ćemo morati u zatvorene prostore. U zatvorenom prostoru moraju biti rigorozne mere, ako želimo da sačuvamo dobro stanje koje imamo, upozorava Tiodorović.

Govoreći o sportskim aktivnostima na koje su građani čekali mesecima, i Beogradskom maratonu, Tiodorović kaže da će biti teško da se sačuva distanca i da se sačuva dobar rezultat.

„Od organizatora svake manifestacije će zavisti da li ćemo stvarno moći da nešto sprovedemo, da ne dođemo u situaciju povećanog rizika“, kaže on.

Govoreći o gripu, Tiodorović kaže da s obzirom na podatke sa južne polulopte, gde grip nije bio sa težim kliničkim slikama, može se reći da neće biti velike pojave obolevanja od grupa kod nas, a vakcinacija počinje od 1. oktobra, tako da će se obezbediti sigurnost.

Septembar je završen, očekuje nas akademska godina. „Bilo bi dobro da akademska zajednica uradi ono što su prosvetni radnici u osnovnim i srednjim školama, da bi studenti shvatili da su važni u širenju i opstajanju bolesti“, kaže Tiodorović.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se akademska zajednica ponaša odgovorno da bismo imali kontrolisanu situaciju, prenosi RTS.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.