U trendu

Najaktuelniji poslovi u Srbiji u doba korone

Novonastala situacija sa epidemijom Covid-19, kako u svetu tako i u Srbiji, doprinela je ne samo izmeni ponašanja ljudi, navika, potreba i pojačane zdravstvene zaštite već je donela i izmenu profesionalne orijentacije te se sada svi okreću poslovima za koje nisu verovali da će biti popularni.

Na žalost neka zanimanja su pretrpela velike gubitke poput zanimanja organizatora venčanja, organizatora događaja, takođe zaposleni u muzičkoj i filmskoj industriji morali su da modifikuju i izmene svoj način poslovanja.

S druge strane pojedina zanimanja doživela su veliku ekspanziju poput ovih koje smo izdvojili kroz pregled statističkih biltena Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kupovina preko interneta
Mnogi su bili mišljenja da ovakav način kupovine dugo neće zaživeti u Srbiji, međutim kako glasi ona stara da – Nužda zakon menja, i novonastala situacija promenila je ovo verovanje. Mnogi proizvođači i trgovci okrenuli su se ovakvom načinu prodaje i svoju delatnost preorganizovali kako bi umanjili gubitke. A ima i onih koji su se pronašli u novoj delatnosti.

Dostava na kućnu adresu
Dostavljači brze hrane, odeće i drugih predmeta beleže neverovatan rast posla zbog čega su primorani da angažuju radnu snagu.

Usled epidemije mnogi su bili prinuđeni da zatraže usluge dostavljača zbog čega je ova profesija u stalnoj potražnji za novim radnicima.

Medicinsko osoblje
Prema biltenu Nacionalne službe za zapošljavanje u aprilu ove godine potražnja za medicinskim osobljem skočila je za skoro 50%. Mnogi zdravstveni radnici promenili su radno mesto i preorjentisali svoj rad u Kovid ambulantama. Zanimanje medicinske sestre već mesecima je jedno od dominantnijih i traženijih u Srbiji.

Programeri 
Zanimanje programera poslednjih godina u velikoj je ekspanziji u Srbiji, a od početka epidemije potražnja za ovim kadrom je još veća. Ukoliko imate određene veštine i znanja iz ove oblasti lako ćete naći posao u ovoj sferi.

Električari 
Za električarima je pre epidemije bila najveća potražnja, a ni sada interesovanje za njih ne jenjava. Zbog povećanja broja izgradnje stanova i stambenih kompleksa, potražnja za električarima koji su neophodni u završnoj fazi izgradnje u punom je jeku i u ovom periodu.

Građevinci
S obzirom na to da su cene nekretnina, suprotno očekivanom, skočile samim tim je i izgradnja stambenih objekata počela da raste te je potreba za ovim zanimanjem postala još veća nego pre epidemije virusa Korona.

Ekonomisti
Vodeće zanimanje kada je reč o potražnji svakako su i pre epidemije bili ekonomisti, te se sada potreba za ovim kadrom samo nastavila.

Prodavci nekretnina
Želja za stambenom obezbeđenošću i veliki broj vremena koji su ljudi u proteklom periodu provodili kod kuće dovela je do želje za povećanom potražnjom kuća sa dvorištem, vikendica pa i prostranih stanova. Samim tim počela je i potražnja za prodavcima nekretnina koji su tokom ove epidemije bili i više nego zaposleni.

Trgovci
Zanimanje trgovca oduvek je bilo traženo, a nakon navale građana u prehrambene radnje na samom početku epidemije, počela je velika potražnja i za ovom profesijom. Brojne prehrambene prodavnice počele su da zapošljavaju više radnika nego pre.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.