U trendu

Najnoviji podaci u vezi sa koronavirusom u Srbiji

U Srbiji su u poslednja 24 sata preminula još 3 pacijenta, a zaražene su još 62 osobe od 5.012 testiranih.
Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 218,  a ukupan broj zaraženih 10.176, saopštio je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare u Beogradu.

Hospitalizovano je 1.123, na respiratoru je 29 pacijenata, a izlečeno je 3.290 pacijenata.

Virus se gasi, ipak neophodan oprez
Kon je rekao da u junu ne bi trebalo da ima više smrtnih slučajeva od posledica virusa korona, a verovatno i ranije.

On je kazao da je epidemiološka situacija još nestabilna, ali da je trend jasan – virus se gasi. Međutim pozvao je na oprez.

Po njegovim rečima, efekat povećanog broja kontakata biće poznat za sedam do deset dana.

„Vidimo da su se ljudi opustili i to nas unespokojava. Činjenica je da moramo da se vratimo u život, ali moramo da sprovodimo mere i još stariji sebe moraju da čuvaju“, rekao je Kon.

On je kazao da se može reći da se virus sporadično pojavljuje kada procenat bude 0,5 odsto pozitivnih, a sada on iznosi 1,2 odsto

Kovid bolnice se uskoro vraćaju u redovno stanje
Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je da ukoliko sve bude išlo po planu za sedam dana do dve nedelje možemo očekivati da će prve bolnice biti isključene iz kovid sistema i uključene u nekovid sistem, odnosno vraćene u rednovno stanje.

On je rekao da će postupak vraćanja kovid bolnice u redovni sistem trajati sedam do deset dana jer uključuje testiranje svih zdravstvenih radnika i dezinfekciju svih prostorija.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.