U trendu

Najskeptičnijima prema vakcinaciji Kiprani, Letonci, Hrvati. . .

BRISEL – Najskeptičniji prema vakcinaciji protiv korona virusa su građani Kipra, Letonije, Hrvatske, Bugarske i Francuske, a najmanje skeptični su Danci, Irci, Šveđani i Maltežani, pokazuju rezultati Eurobarometra koje je Komisija objavila danas.

Nešto više od petine hrvatskih građana izjasnilo se da ne želi da se vakciniše protiv kovida-19 i po tome je Hrvatska među prvih nekoliko zemalja u Evropskoj uniji, prenosi Hina.

Na pitanje kada bi se vakcinisali ako su vlasti odobrile neku vakcinu protiv kovida-19 i ako je dostupno, 22 odsto anketiranih u Hrvatskoj odgovorilo je „nikad“.

Najviše takvih odgovora zabeleženo je na Kipru (26 posto), u Letoniji (23 posto), a u Hrvatskoj, Bugarskoj i Francuskoj po 22 posto.

Jedna petina, odnosno 20 posto anketiranih u Hrvatskoj, odgovorilo je da bi se vakcinisali što je pre moguće ili da su se već vakcinisalii, 27 posto je reklo da će se vakcinisati tokom ove godine, a 30 odsto bi se vakcinisalo kasnije.

Najmanje skeptičnih prema vakcinisanju je u Danskoj (dva odsto), Irskoj, Švedskoj i Malti po četiri odsto, i u Portugalu pet odsto.

Istraživanje je sprovedeno u februaru i martu u svih 27 država članica.

Više od polovine Hrvata, 55 odsto, zadovoljno je merama koje je Evropska unija preduzela u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Najmanje su zadovoljni u Grčkoj (31 posto), Francuskoj (32 posto) i Nemačkoj (33 posto).

Najzadovoljniji su u Danskoj (68 odsto), Letoniji (67 posto) i Portugaliji (66 posto).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.