U trendu

Najveća papina misa tokom posete Iraku održana u Erbilu

Posle molitve za žrtva rata na severu Iraka koji su opustošili džihadisti, poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, danas je u gradu Erbilu održao najveću misu tokom svoje istorijske posete.

Papa je u iračkom delu Kurdistana održao misu pred hiljadama vernika, pod jakim obezbedjenjem.

Franja (84) je na misu u Erbilu dovezen posebnim vozilom, „papamobilom“, dok su vernici bili na travnjaku i tribinama stadiona, na rastojanju zbog epidemije.

Papa je misu održao na latinskom pred mirnom publikom koja ga je dočekala klicanjem i zvucima udaraljki.

„Irak će uvek biti sa mnom i u mom srcu“, rekao je papa i dodao da je čuo „glasove bola i teskobe, ali i glasove nade i utehe“.

Posle putovanja avionom, helikopterom i blindiranim automobilom, papa je danas, poslednjeg dana posete Iraku, bio najbliže vernicima.

Najpre je u Mosulu, potom u Erbilu, uspeo da stigne blizu vernika. U Mosulu je pred vernike došao vozilom za golf, jer mu je zbog išijasa teško da hoda.

Od papinog u petak, telohranitelji i pripadnici snaga bezbednosti su pojačali nadzor oko poglavara Rimokatoličke crkve zbog pretnje džihadista i epidemije korona virusa.

Irak je pod potpunim karantinom, tako da je broj vernika bio ograničen. Iako su papa i novinari u njegovoj pratnji vakcinisani, vernici nisu. U Irak je stiglo samo 50.000 doza vakcina i do sada su vakciisani samo medicinski radnici.

Papa se u ponedeljak ujutru vraća u Rim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.