U trendu

Najviše glasova na kiparskim izborima desnom centru i levičarima, uz skok krajnje desnice

Najviše glasova na današnjim kiparskim parlamentarnim izborima osvojila je stranka desnog centra Demokratski zbor (DISY), a iza nje je levičarska Progresivna partija radnog naroda (AKEL), ali se najvećim pobednikom smatra mali krajnje desni Nacionalni narodni front (ELAM) koji je gotovo udvostručio broj mandata.

Uz antimigrantski, nacionalistički ELAM, koji je zabeležio rast od tri odsto i osvojio 6,78 odsto glasova, odličan rezultat je ostvarila i nova partija Demokratski front (DIPA), sa 6,1 odsto. Ona je nastala 2018. godine odvajanjem od centrističke Demokratske stranke (DIKO) koja je tradicionalno bila treća po snazi na Kipru.

Takav rezultat ELAM i DIPA posledica je činjenice da je znatan broj birača okrenuo ledja najvećim strankama, usled nezadovoljstva tradicionalnim centrima moći.

Na osnovu prebrojanih 100 odsto glasačkih listića, DISY je osvojio 27,8 odsto, a na drugom mestu je AKEL sa 22,4 odsto glasova.

U odnosu na prethodne izbore 2016. godine, DISY je osvojio 2,9 odsto manje glasova, a AKEL 3,3 odsto manje.

Analitičari navode da rezultati ukazuju na „veoma veliki neuspeh“ i DISY i AKEL da pridobiju više birača.

Parlamentarni izbori neće uticati na rad vlade, pošto je izvršna vlast u rukama predsednika države, koji se bira na posebnim, direktnim izborima.

Na izbore je izašlo 65,73 odsto od 558.000 birača.

Ključne teme u kampanji su bile upravljanje pandemijom korona virusa i ekonomski oporavak zemlje, ali i migrantsko pitanje pošto vlada tvrdi da ne može da prima nove migrante.

Manje partije su pozivale birače da ne glasaju za najjaču stranku DISY koju optužuju za dugogodišnju korupciju.

Kipar je podeljen na grčki i turski deo, a u parlamentu 56 mesta pripada Grcima, a 24 Turcima. Medjutim, od 1964. godine Turci ne učestvuju na  kiparskim izborima, a u parlamentu sedi samo 56 grčkih predstavnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.