Najviši zvaničnici Hrvatske i predstavnici žrtava o zajedničkoj komemoraciji u Jasenovcu

Kompletan hrvatski državni vrh, zajedno s predstavnicima žrtava, prisustvovao je danas u Jasenovcu komemoraciji za žrtve tamošnjeg ustaškog logora iz Drugog svetskog rata, što je prva zajednička komemoracija od 2014. godine.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u Jasenovcu da je tamošnji ustaški logor jedno od najgorih mesta iz Drugog svetskog rata.

„Lično sam se angažovao da se svi zajedno pojavimo ovde i pošaljemo signal, poruku da je ovo jedno od najgroznijih mesta iz Drugog svetskog rata, uopšte“, rekao je Milanović novinarima pošto su najviši hrvatski zvaničnici i predstavnici žrtava položili cveće povodom 75. godišnjice proboja poslednjih logoraša iz tog ustaškog logora.

Milanović je istakao da mu je drago što je nakon puno godina održana zajednička komemoracija za jasenovačke žrtve na kojoj su predsednici države, Vlade i Sabora, ali i predstavnici naroda žrtava i antifašisti.

On se osvrnuo i na spomen-ploču zagrebačkog Udruženja dobrovoljaca HOS iz rata 90-tih s uklesanim ustaškim pozdravom „Za dom spremni“, koja je posle dogovora s vladom pre nekoliko godina iz Jasenovca premeštena u Novsku, rekavši da je „to treba maknut, baciti negde“.

„To nema veze s Domovinskim ratom. Onaj ko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘Za dom spremni’ borio samo za Hrvatsku, mora znati da se borio i za NDH i pod potpuno krivim geslom“, naglasio je Milanović, koji je početkom ove godine kao kandidat levog centra pobedio dotadašnju predsednicu i kandidatkinju vladajuće HDZ Kolindu Grabar Kitarović.

Milanović je ponovio da neće prisustvovati komemoraciji za žrtve Blajburga, koja se ovde godine, kako je najavljeno, održava na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Premijer Andrej Plenković rekao je da su u Jasenovcu da bi još jednom izrazili pijetet prema žrtvama logora i osudili strahote koje su se tu dogadjale tokom Drugog svetskog rata, kao i zločine ustaškog režima.

On je u izjavi novinarima istakao da je njegova vlada četiri godine zaredom na državnim komemoracijama, što pokazuje politiku kontinuiteta. Plenković je istakao da se politika njegove vlade zasniva na smanjenju podela u društvu, pijetetu prema žrtvama, negovanju kulture sećanja i kontinuiranom radu na toleranciji u društvu.

Plenković je naglasio da je se sa predstavnicima žrtava odvija kontinuirani dijalog i da su u mandatu ove vlade učinjeni veliki koraci, puno veći nego ranije.

Upitan o navodima da Ministarstvo branitelja finansira „neoustašofilska udruženja“ koja istražuju navodni trostruki logor u Jasenovcu, Plenković je odgovorio da njegova vlada „nema nikakvog sluha za revizionizam“ i da će te navode ispitati kod nadležnog ministra.

Predstavnici naroda žrtava i antifašista rekli su u izjavi novinarima da su posle četiri godine bojkota, odlučili da učestvuju na državnoj komemoraciji zbog pandemije korona virusa, ali i kao zalog za ono što očekuju da će biti učinjeno posle promena na političkom nivou (izbor novog predsednika Zorana Milanovića).

„I mi smo hteli da založimo svoj deo doprinosa, a to je da budemo danas ovde i da pokažemo da možemo biti solidarni i onda kada se medjusobno ne slažemo i onda kada smo udaljeni u pogledu kako doživljavamo i kako ocenjujemo pojedine pojave kao što je istorijski revizionizam, negacionizam ovog mesta, tolerisanje onih koji veličaju ustaški režim i koji našu zemlju oslikavaju znamenjima tog režima“, rekao je novinarima poslanik srpske manjine Milorad Pupovac.

Predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus rekao je da došao na komemoraciju da pruži ruku saradnje Vladi i vlastima, da pokaže da je spreman za ozbiljan razgovor o situaciji u Hrvatskoj i odnosu prema istoriji.

„Došao sam i zato da rešimo sve naše probleme u interesu Hrvatske i da sve hipoteke koje sramote ovu zemlju u Evropi i svetu stavimo ad acta“, rekao je Kraus novinarima u Jasenovcu.

On je naveo da vidi pomake u odnosu vlasti prema istoriji, ali da ga više zanimaju rezultati i poručio da iduće godine neće biti na državnoj komemroacii ukoliko ne dodje do promena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.