NALED: Najava nagradne igre u pravom trenutku

BEOGRAD – Ministarstvo finansija najavilo je da će u cilju suzbijanja sive ekonomije u narednim mesecima ponovo biti pokrenuta nagradna igra koja podrazumeva sakupljanje fiskalnih računa, a u NALED – u kažu da ta najava dolazi u pravom trenutku, jer je važećim nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije predviđeno da se u poslednjem kvartalu ove godine organizuje novi ciklus nagradne igre.

„Pozdravljamo ovu najavu, jer ona dolazi u pravom trenutku budući da je važećim nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije predviđeno da se u poslednjem kvartalu ove godine organizuje novi ciklus nagradne igre i to u okviru posebnog cilja 5, koji se bavi podizanjem svesti građana o značaju suzbijanja sive ekonomije“, rekla je za Tanjug izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Navela je da nacionalni program koji važi do kraja godine predviđa da novi ciklus nagradne igre bude organizovan elektronskim putem što je, ističe, u uslovima pandemije korona virusa posebno važno iz više razloga.

Pre svega, navela je da elektronski način čuva bezbednost i zdravlje građana, jer omogućava da se ne provodi vreme na šalterima u poštama i radi sa kovertama, već će sve moći da se uradi jednostavno, registrovanjem fiskalnih računa u elektronski sistem koji će biti napravljen za tu svrhu.

„Ovakav način promoviše i elektronsku upravu i servise približava građanima, a sa druge strane pomaže Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi, jer gradi bazu znanja o prodaji i naplati PDV-a i omogućava da se dođe do statističkih podataka koji će kasnije moći da se koriste u daljem planiranju novih aktivnosti u okviru programa za suzbijanje sive ekonomije“, rekla je Jovanović.

Naglasila je da je prošla nagradna igra sa dva ciklusa bila više nego uspešna i dodala da je tada stiglo 11 miliona koverata i da je učestvovalo gotovo 40 odsto građana, direktno ili kroz članove svoje porodice.

„To i jeste jedan od zaključaka prethodnih nagradnih igara, da je ovo porodična aktivnost u kojoj učestvuju i mladi i stariji i verujemo da će i sada biti tako“, rekla je Jovanović.

Navela je da će sada verovatno mladi više da se uključe i pomognu svojim članovima porodica da registruju račune u elektronski sistem i dodala da veruje da tu neće biti problema, jer sada gotovo svaki građanin ima pametni telefon koji omogućava da se tako nešto uradi, kao i dostupan internet.

„Svakako ćemo dati preporuku da se uspostave nekakvi sistemi za podršku u poštama ili u lokalnim samoupravama, da postoji službenik koji će eventualno biti na raspolaganju za pomoć, ako tako nešto bude potrebno“, dodala je Jovanović.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je za vikend da postoji problem sa neizdavanjem fiskalnih računa.

„Poreska uprava je u poslednjih 10 dana izvršila proveru fiskalnih kasa u preko 500 pekara u Srbiji i u više od 60 odsto njih ste imali neregularnosti koje se odnose na neevidentiranje prometa, neprijavljene radnike. U Beogradu je taj procenat čak i veći i iznosi preko 70 odsto“, rekao je Mali.

On je naveo da su od 508 kontrolisanih objekata u njih 307 utvrđene neregularnosti.

Mali je apelovao na građane da traže račun pri svakoj kupovini pošto se od tog novca i naplate PDV-a grade bolnice, škole i auto-putevi.

Ministar finansija je najavio da će, u cilju suzbijanja sive ekonomije u narednim mesecima ponovo biti pokrenuta nagradna igra koja će podrazumevati sakupljanje fiskalnih računa, s tim što će ovog puta ceo proces biti sprovođen elektronskim putem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.