Naložen badnjak ispred Hrama Svetog Save

Tradicionalno paljenje badnjaka na Badnji dan organizovano je danas oko 16 časova ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, u prisustvu sveštenstva Srpske pravoslavne crkve (SPC) i manjeg broja vernika.

Kako je prenela Politika, ove godine je zbog pandemije korona virusa smanjen broj prisutnih ispred Hrama.

Vernici koji su odlučili da prisustvuju paljenju badnjaka, pridržavali su se epidemioloških mera i većina njih je nosila maske.

Badnjak je osveštao mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji posle smrti patrijarha Irineja predsedava Sinodu SPC.

Hrizostom je poželeo vernicima srećno Badnje veče i sutrašnji Božić, uz tradicionalni pozdrav „Mir Božiji, Hirstos se rodi“.

On je pozvao gradjane da se raduju Božiću i poručio im da ne dozvole da tuge i nevolje pokvare najradosniji hrišćanski praznik i veselje.

„Božić je prilika da sve te nevolje odagnamo od sebe i damo sebi više radosti i veselja u našim domovima, porodicama, narodu i našoj crkvi. Pobedićemo sve, milošću i blagoslovom Božijim, jer Bog je došao da bude s nama i zato se radujmo i večeras i sutra i sve naredne dane“, rekao je Hrizostom.

Pravoslavni vernici u Srbiji danas slave Badnji dan kada se u hramovima i domovima pale badnjaci i služe povečerja uoči Božića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.