U trendu

Namibija ukida Sputnjik V vakcinu zbog rizika od HIV-a

VINDHOEK – Namibija će privremeno obustaviti upotrebu ruske vakcine Sputnjik V protiv kovida 19, saopštilo je danas namibijsko Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je donelo odluku nekoliko dana nakon što je regulator za lekove u susednoj Južnoafričkoj Republici izrazio zabrinutost zbog navodne povezanosti vakcinisanja Sputnjikom V sa pojačanim rizikom od zaražavanja HIV-om kod muškaraca, prenosi Rojters.

Institut Gamaleja, koji je razvio Sputnjik V vakcinu, saopštio je da odluka Namibije nije zasnovana ni na kakvim naučnim dokazima ili istraživanju.

Južnoafrički zdravstveni regulator SAHPRA odlučio je da za sada neće odobriti upotrebu Sputnjik V vakcine jer su, kako se navodi u njihovom saopštenju, neke studije sugerisale da je primena vakcina koje koriste vektor adenovirus tipa 5, među kojima je Sputnjik V, povezana sa većom reakcijom na HIV kod muškaraca.

Ministarstvo zdravlja Namibije je u saopštenju navelo da je odluka o prekidu upotrebe ruske vakcine bila „iz opreza da su muškarci koji su primili Sputnjik V vakcinu pod većim rizikom od zaraze HIV-om“.

Sputnjik V vakcina je jedna od najbezbednijih i najefikasnijih vakcina protiv Kovid-19 u svetu, rekao je Rojtersu institut Gamaleja.

Prema institutu, više od 250 kliničkih isptivanja i 75 međunarodnih publikacija potvrdilo je bezbednost vakcina i lekova zasnovanih na vektorima humanog adenovirusa.

„Iako su adenovirusi, uključujući i adenovirus 5, jedan od najčešćih uzroka običnog gripa, nema dokaza o povećanom riziku od infekcije HIV-om među ljudskom populacijom“, saopštio je institut.

U saopštenju se dodaje da je meta-analiza šest kliničkih studija i njihovo dugotrajno praćenje kod 7.092 učesnika pokazala da nije bilo statistički značajnog povećanja HIV infekcije među primaocima vakcine sa vektorskim adenovirusom 5.

Namibija je saopštila da će suspenzija upotrebe vakcine Sputnjik V trajati dok ona ne bude stavljena na spisak za hitnu upotrebu Svetske zravstvene organizacije (SZO).

Ljudima koji su primili prvu dozu Sputnjik V vakcine protiv korona virusa biće ponuđena druga doza kako bi mogli da upotpune imunizaciju, saopštiloje Ministarstvo zdravlja Namibije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar