NATO i SAD iduće godine organizuju velike vojne vežbe u državama oko Srbije

Oružane snage SAD i saveznici iz NATO održaće krajem proleća i početkom leta iduće godine veliku vojnu vežbu „Branilac Evrope 21“ (Defender Europe) na celom Balkanu, osim Srbije, saznaje portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi, vežba će manjim delom biti održana i na Baltiku i u Nemačkoj.

„Defender 21 će koristiti skoro sve veće vojne poligone regiona – Slunj u Hrvatskoj, Manjaču u Bosni i Hercegovini i Krivolak u Severnoj Makedoniji. Vežbaće se i na planini Sinjajevina u Crnoj Gori, a u Grčkoj u blizini luke Aleksandropolis na granici sa Turskom. Predvidjeno je i korišćenje baze Bondstil kod Uroševca. Održaće se na ukupno 64 lokacije: 31 poligonu, 13 civilnih i 10 vojnih aerodroma, kao i šest pomorskih luka i četiri rezervne lokacije“, navodi se.

U tekstu piše i da će od većih američkih vojnih jedinica u vežbi učestvovati 82. vazdušno-desantna divizija, 173. padobranska brigada iz Vićence u Italiji i 53. pešadijska brigada Nacionalne garde Floride. One će imati podršku transportne avijacije, mornarice i više jedinica za borbenu podršku.

„Defender Europe 21“ druga je po redu iz serije vežbi „Defender Europe“.

Prva je održana ove godine i bila je najveća američka vojna vežba u Evropi u proteklih 25 godina, ali je angažman trupa bio prepolovljen zbog epidemije koronavirusa.

„Defender Europe održavaće se svake godine kako bi vojske SAD i saveznici proveravali uvežbanost za zajedničke operacije i jačanje interoperabilnosti. U neparnim godinama broj angažovanih američkih trupa će biti manji u odnosu na parne zbog sličnih vežbi na Pacifiku“, navodi portal.

U Albaniji će biti stacionirano oko 8.000 američkih vojnika, a Ministarstvo odbrane u Tirani objavilo je i fotografije sa planske konferencije za vežbu. Albanija najavljuje „Defender 21“ kao jednu od najveću medjunarodnu i jednu od najvećih vojnih vežbi ikada održanih u njihovoj zemlji.

Paralelno sa američkom, veliku vežbu u regionu u 2021. izvodiće i NATO.

U zvaničnom kalendaru vežbi Vrhovne komande Savezničkih snaga NATO u Evropi stoji da će vežba „Čvrsti branilac 21“ (Steadfast Defender 21) biti održana od 20. maja do 22. juna na teritoriji Madjarske, Rumunije i Bugarske.

„Čvrsti branilac 21“ se najavljuje kao jedna od najvećih NATO vežbi poslednjih godina, sa ciljem da se intergriše što više borbenih i neborbenih elemenata NATO i država članica, kako bi bili što spremniji za izvodjenje zajedničkih vojnih operacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.