Naučnici otkrili otkad je koronavirus prisutan

Molekularni biolozi iz Kine, Sjedinjenih Država i Evrope uporedili su genome nekoliko desetina virusa najsrodnijih SARS-CoV-2.

Oni su otkrili da su se njegovi prethodni oblici odvojili od zajedničkog evolutivnog stabla virusa kod slepih miševa poprilično odavno, pre 40 do 70 godina.

Tim molekularnih biologa predvođenih Dejvidom Robertsonom sa Univerziteta u Edinburgu, analizirao je evolutivnu istoriju prethodnih oblika SARS-CoV-2 proučavanjem genoma nekoliko desetina virusa koji su mu najsrodniji. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nejčr majkrobajolodži (Nature Microbiology), prenosi Tass.

Grupa ljudi sedi, zavezanih ruku s povezom na očima, između njih policija u crnim uniformama VIDEO
Analiza je pokazala da virusi koji su srodni SARS-CoV-2 žive u slepim miševima već mnogo decenija.

Ovi virusi imaju zajedničko poreklo i sposobnost da zaraze ćelije sisara, što je olakšalo njihovo prenošenje na ljude, a to bi moglo ponovo da se desi u budućnosti, ističu naučnici.

Do odvajanja prethodnih oblika SARS-CoV-2 od zajedničkog evolutivnog stabla virusa među slepim miševima na jugu i jugoistoku Kine, došlo je u periodu između 1948. i 1969. godine, dok je do odvajanja kovid-19 i SARS patogena došlo kasnije, između 1952. i 1970. godine.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju da virusi SARS-CoV-2 cirkulišu u slepim miševima na jugu Kine preko pola veka, a njihova specifična struktura, koja im omogućava da se povežu sa receptorima na površini ćelija pluća nekoliko različitih vrsta, objašnjava zašto su dva slična virusa zarazila ljudsku vrstu i izazvala ozbiljne epidemije respiratornih infekcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.