Naučnici pronašli tragove virusa na potpuno neočekivanom mestu!

Naučnici sa Medicinskog univerziteta u Nebraski pronašli su tragove virusa u sobama gde su boravili pacijenti sa COVID -19 i u hodnicima do prostorija za izolaciju.

Korona virus se može naći u vazduhu i čak i kada pacijenti nisu u sobi, tvrde naučnici iz Nebraske, a prenosi „MedRxiv“.

– Indentfikovali smo niz uzoraka gena u vazduhu, što je potvrdilo prioritet zaštite disajnih puteva, uvek kada je to moguće i prioritet određivanja negativnog pritiska okruženja – rekao je Džon Lo, koautor istraživanja iz Interproifesioanlne obuke za zdravstvenu bezbednost i obrazovanje, navodi i „Nypost“.

U studiji su korišćeni uzroci vazduha iz 11 bolničkih soba u kojima je otkrivena velika koncentracija COVID-19. Analizirani su i uzroci iz hodnika izvan prostorija u koje su zaposleni u bolnici ulazili i izlazili i ti uzroci su bili pozitvni, navodi se u izveštaju.

Istraživači su rekli da studija ne procenjuje da li je virus u vazduhu zarazan ili ne, ali pojačava potrebu za zaštitnom opremom za medicinsko osoblje sve dok se ne pojave jasniji nalazi o ovoj temi.

Kako je istakao koautor studije Džošua Santarpija, vanredni profesor za patologiju i mikrobiologiju Medicinskog centra Univerziteta u Nebraski, ovakve studije doprinose razumevanju odgovarajućih mera predostrožnosti za zdravstvene radnike i sve one koji se brinu o obolelima tokom pandemije korona virusa.
– Istraživanje je u toku i doprineće tome da bolje razumemo prenos, a i pomoći će da prepoznamo načine na koje može da se pojača bezbednost nege pacijenata sa ovom bolešću – rekao je profesor.
Svetska zdravstvena organizacija ističe da se COVID-19 prenosi kapljično, kašljanjem ili kijanjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.