U trendu

„Nečista krv – Greh predaka“ ima 50.000 gledalaca

BEOGRAD – Domaći film „Nečista krv – Greh predaka“ Milutina Petrovića dostigao je cifru od čak 50.000 gledalaca za veoma kratko vreme u bioskopima širom zemlje, ali i regiona – Crne Gore i Republike Srpske, saopštio je danas distributer „Fame Solutins“ iz Beograda.

Novo ostvarenje prema scenariju čuvenog filmskog autora Vojislava Nanovića, na osnovu motiva dela Bore Stankovića, krenulo je u bioskopsku distribuciju od 26. avgusta, a produkcija je poverena istaknutoj kući „This and That Productions“.

Producent filma Snežana van Hauvelingen izjavila je ovim povodom da brojka od 50.000 gledalaca za manje od dve nedelje tokom pandemije korona virusa vraća veru svima koji se bave kinematografijom.

„Publika je pokazala da je željna kvalitetnih domaćih filmova sa nacionalnom temom i kao da smo svi jedva dočekali scenario čuvenog Vojislava Nanovića, koji je napisan pre 45 godina“, istakla je producentkinja.

Ona je zahvalna svim partnerima (Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture, Kreativna Evropa MEDIJA i Delegacija Evropske unije u Srbiji), koji su pomogli da se realizuje film dostojan velikana domaće književnosti Bore Stankovića i pionira jugoslovenske kinematografije Nanovića.

„Ponosni smo što će film ‘Nečista krv – Greh predaka’ koji je trenutno u bioskopskoj distribuciji širom Evrope, a uskoro Amerike i Kanade, sada moći da pogleda ceo svet i da se upozna sa našom istorijom“, zaključila je Snežana van Hauvelingen.

Turneja glumačke ekipe filma ove nedelje se nastavlja prvo u Makedoniji, gde je premijera zakazana za 9. septembar u Skoplju, a zatim druženje sa glumcima u bioskopu Cineplexx u Kragujevcu 10. septembra.

Nakon toga, film će početi da se prikazuje u Hrvatskoj i Sloveniji.

Glumačku ekipu čine: Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević, MIlica Gojković, Vaja Dujović i Nikola Vujović.

Film je do sada več trijumfovao na domaćim festivalima tokom leta.

Proglašen je za najbolji film po izboru publike na 28. Festivalu evropskog filma Palić, osvojio je prvu nagradu na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji, dok je čitav glumački ansambl dobio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Dunav Film Festu u Smederevu.

Takođe, Feđa Štukan je osvojio Specijalnu nagradu za izuzetno glumačko ostvarenje na 56. Filmskim susretima u Nišu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.