Neiskorišćeni potencijal digitalnih usluga u JIE 1,2mlrd evr

BEOGRAD – Neiskorišćeni tržišni potencijal digitalnih usluga u zemljama Jugoistočne Evrope iznosi 1,2 milijarde evra, pokazuje istraživanje globalne konsultantske kuće Karni (Kearney).

U Jugoistočnoj Evropi prosečni potrošač mesečno potroši 56 evra na telekomunikacione i digitalne usluge, od čega je samo 18 odsto iznosa namenjeno digitalnim uslugama.

To je znatno manje od zapadnoevropskog proseka od 35 odsto, navedeno je u saopštenju.

Iako je rasprostranjenost telekomunikacionih usluga velika u Jugoistočnoj Evropi, zaostaje korišćenje digitalnih usluga, poput pretplata na medijske i zabavne sadržaje, kao i pretplata na usluge zasnovane na povezanim uređajima.

Na to ukazuje na potencijal prodaje digitalnih usluga postojećoj bazi korisnika klasičnih telekomunikacionih usluga.

Zbog toga u pogledu postojeće penetracije tržišta i karakteristika potrošača, stručnjaci u Karniju procenjuju vrednost neiskorišćenih poslovnih prilika u Jugoistočnoj Evropi na 1,2 milijarde evra.

Poslednjih godina telekomunikacione kompanije su u svoju ponudu selektivno uključivale video sadržaj na zahtev (over-the-top, to jest OTT), striming muzike kao i povezane uređaje.

Kako bi povećali potražnju za povezivanjem, operateri se moraju usredsrediti na zadovoljavanje potreba korisnika za brzim pristupom Internetu, što će im onda omogućiti i dalji rast u kategoriji digitalnih usluga.

Telekomunikacioni operateri imaju priliku, kako je navedeno u saopštenju, da ostvare dodatni prihod stvaranjem atraktivnih integrisanih ponuda telekomunikacionih i digitalnih usluga, kao i povezanih uređaja.

Promene u našem načinu rada, učenja i druženja, podstaknute pandemijom koronavirusa, ojačale su potrebu za povezivanjem putem digitalnih kanala.

„Digitalne usluge nude mogućnost drugačijeg pristupa kombinovanju fiksnih i mobilnih usluga. Reč je o stvaranju atraktivnih ponuda van domena jednostavnog davanja dodatnih popusta koji danas dominiraju tržištem i smanjuju potrošnju korisnika na osnovne telekomunikacione usluge. Delu korisnika treba brži pristup Internetu, jer trenutno nisu zadovoljni brzinom pristupa sadržaju putem svoje fiksne Internet veze“, kaže Ana Petrić iz Karnija.

Kako je rekla, telekomunikacione kompanije u Jugoistočnoj Evropi mogle bi da zarade dodatnih 120 miliona evra godišnje nudeći nezadovoljnim korisnicima bržu vezu koja bi ujedno i podstakla veću upotrebu digitalnih sadržaja.

Digitalne usluge su katalizator povećanja prodaje klasičnih telekomunikacionih usluga jer su korisnici spremniji da plate više za brži pristup Internetu, što omogućuje bolji pristup digitalnim uslugama.

Potrošači koji već sada imaju veliki broj povezanih uređaja su najunosniji, ali je njihov potencijal u većoj meri već iskorišćen.

Karni zato vidi potencijal u mnogo većem segmentu korisnika koji trenutno imaju nizak nivo usvojenosti digitalnih usluga, ali su se, usled posledica pandemije, sa njima već susreli.

Za taj segment telekomunikacioni operateri moraju pripremiti jasne predloge vrednosti koje će ohrabriti kupce na donošenje odluke o kupovini dodatnih povezanih uređaja kao i pretplati na usluge koje ti uređaji omogućavaju, kažu u Karniju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.