Nemačka: Počele da rade prodavnice do 800 kvadrata

BERLIN – U Nemačkoj su od danas počele da rade prodavnice površine do 800 metara kvadratnih, ali je kancelarka Angela Merkel zabrinuta da bi to moglo ponovo da poveća infekcije od korona virusa, baš kada je broj novih slučajeva počeo da se smanjuje.

Trgovinama do 800 metara kvadratnih, kao i prodavnicama automobila i bicikala i knjižarama dozvoljeno je da ove nedelje ponovo počnu sa radom na osnovu sporazuma sa liderima 16 nemačkih država, dok će škole biti ponovo otvorene za dve sedmice, preneo je Rojters.

Federalna i državne vlade snažno su preporučile Nemcima da nose maske kada idu u kupovinu i voze se javnim prevozom, a pojedine države su donele odluku da je to obavezno.

Na istoku u Češkoj koja je uvela najranije i jedne od najstrožih mera u Evropi, otvorene su pijace, zanatske radnje, prodavnice automobila i saloni za pse.

Nemčki južni sused Austrija preduzela je prvi korak u olakšavanju restrikcija prošlog utorka dozvolivši rad prodavnicama DIY, baštenskim centrima, manjim prodavnicama, a planira da otvori muzeje i biblioteke sredinom maja.

Na zapadu, Luksemburg je saopštio da slične prodavnice treba da ponovo počnu sa radom, a da škole treba ponovo otvoriti od 4. maja počevši za đake koji treba da polažu završne isipte.

Međutim, kada se otvore škole, jedne sedmice oni će ići u školu, a druge učiti od kuće.

Nemačka kancelarka je rekla zvaničnicima njene Hrišćansko-demokratske unije Nemačke (CDU) da je opasnost od zaraze velika nakon što je za vikend sunce privuklo mnoge u parkove.

Ona je novinarima rekla da će biti potrebno 14 dana da se vidi da li će ublažavanje restriktivnih mera podstaći brzinu zaraze i da građani moraju da ostanu budni i disciplinovani.

Nemačka se nalazi na petom mestu na svetu po broju zaraženih od COVID-19, posle SAD, Španije, Italije i Francuske, ali je uspela da ima mali broj smrtnih slučajeva zahvaljujući ranom i masovnom testiranju.

Ukupan broj zaraženih porastao je juče za 1.775 na ukupno 141.672, tako da je drugi dan zaredom broj novozaraženih u padu.

Broj preminulih porastao je za 110 na ukupno 4.404, pokazuju podaci Instituta Robert Koh.

Postepeno ukidanje restrikcija podrazumeva da će odluka o održavanju društvene distance ostati na snazi do 3. maja, škole će biti otvorene od 4. maja sa akcentom na završne godine, kao i frizerski saloni.

Grupa će se sastati ponovo 30. aprila da bi razmotrila kakve odluke će doneti posle 3. maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.