U trendu

Nemačka produžava pomoć kompanijama do kraja septembra

BERLIN – Nemačka će produžiti ekonomsku podršku kompanijama pogođenim pandemijom korona virusa do kraja septembra, kako bi im pomogla da se vrate na „čvrste noge“ kada se kriza završi, saopštila je danas vlada u Berlinu.

Pomoć, za koju su kompanije u najvećoj evropskoj ekonomiji mogle da apliciraju pod uslovom da dokažu da im je kriza urušila prihode, trebalo je da istekne krajem juna, prenosi Rojters.

„Ovo je važan signal, kako bi sve kompanije mogle posle krize ponovo da krenu brzo napred“, naveo je ministar ekonomije Peter Altmajer u saopštenju.

Prema podacima ministarstva, više od 105 milijardi evra stavljeno je firmama na raspolaganje početka krize korona virusa.

Vlada kancelarke Angele Merkel takođe se dogovorila danas da produži specijalni program naknada za rad sa skraćenim radnim vremenom do kraja septembra, kako bi ublažila efekat pandemije na tržište rada.

Ovaj program omogućava poslodavcima da tokom ekonomskog pada zaposlene prebacuju na skraćeno radno vreme kako bi ih zadržali na platnom spisku, odnosno u radnom odnosu, pri čemu vlada dotira iznos do njihove plate s punim radnim vremenom. Cilj programa je sprečavanje šokova poput korona krize, koji dovode do masovne nezaposlenosti.

Za rad sa skraćenim radnim vremenom vlada je izdvojila oko 32 milijarde evra, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.