U trendu

Nepromenjeni uslovi za ulazak u Grčku do 26. novembra

ATINA – Aktuelne mere i uslovi za ulazak u Grčku nisu se promenili i danas su produženi za još dve nedelje.

Potvrda o vakcinaciji ili potvrda o preležanoj bolesti kovid-19 ili negativni PCR / brzi test, zajedno sa popunjenim elektronskim PLF obrascem i dalje su obavezni za ulazak u Grčku, prema odluci vlade, koja se takođe odnosi i na građane Srbije, kojom su postojeći uslovi produženi do 26. novembra.

Prema odluci Vlade Grčcke, svi posetioci „bez obzira na državljanstvo i način ulaska u zemlju“, kao i u proteklih pet meseci, imaju četiri mogućnosti, u odnosu na dokumente koje je potrebno priložiti i odnose se na kovid-19.

Kako je prenela agencija MIA, ulazak je i dalje moguć uz negativan antigenski test na kovid-19, star najviše 48 sati pre dolaska u Grčku ili uz negativan PCR test, koji je urađen tokom poslednjih 72 sata pre dolaska.

Odobren je ulazak i u slučaju kompletne imunizacije protiv korona virusa, uz potvrdu o vakcinaciji, pod uslovom da je prošlo 14 dana od revakcinacije ili uz potvrdu da je osoba preležala kovid-19, u periodu od najmanje 30, a najviše 180 dana od putovanja.

Ove obaveze važe za odrasle i za decu od 12 godina i stariju, a sva lica (važi i za decu bez obzira na godište) koja ulaze u Grčku moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave PLF (Pašenger Location Form) preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) – i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Licima koja ulaze u Grčku, prema važećim merama, biće urađeno nasumično testiranje na osnovu zdravstvenog algoritma, a za sve putnike, bez obzira na nacionalnost i način ulaska, koji u Grčku stižu iz sledećih zemalja: Egipat, Albanija, Argentina, Severna Makedonija, Bugarska, Brazil, Gruzija, Kuba, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indija, Kina, Libija, Maroko, Pakistan, Rusija i Turska, a koji prilažu samo negativan test, kao uslov za ulazak je negativan rezultat obaveznog PCR testa i brzog testa na ulaznim tačkma u Grčkoj.

Obavezno testiranje se ne odnosi na one koji imaju važeću potvrdu o vakcinaciji od koje je prošlo 14 dana od druge doze ili potvrdu da su preležali bolest u proteklih šest meseci.

Evropski digitalni Kovid sertifikat i dalje je četvrta alternativna mogućnost ulaska u Grčku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar