U trendu

Netanjahu i Ganc apelovali na jedinstvo na Dan nezavisnosti Izraela

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i njegov bivši rival, predsednik parlamenta Beni Ganc pozvali su na jedinstvo Izraelaca na tradicionalnoj ceremoniji paljenja baklje na Brdu Hercl u Jerusalimu povodom početka proslave 72. Dana nezavisnosti Izraela.

Zbog restrikcija uvedenih usled pandemije korona virusa, ceremonija nazvana  „Povezanost u izraelskom društvu“ je unapred snimljena, a publike nije bilo.

Ta ceremonija označava prelaz od tužnog Dana sećanja na poginule vojnike i žrtve napada do proslave Dana nezavisnosti.

„Vreme je za jedinstvo. Udružili smo snage da prevazidjemo korona virus“, rekao je Netanjahu u večeras emitovanoj video poruci.

On smatra da su Izraelci uspešno odgovorili na zarazu i pridržavali se propisa o fizičkom razdvajanju.

„Pandemija je još uvek ovde i mi i dalje moramo da sledimo propise kako bi spasili jedni druge“, rekao je izraelski lider.

Ganc, vodja partije centra Plavo i belo koji je prošle nedelje potpisao sporazum o vanrednoj vladi jedinstva sa Netanjahuom, vodjom konzervativnog Likuda, takodje je govorio o krizi nastaloj zbog zaraze novim virusom.

„Prolazimo kroz teška vremena i moramo se pripremiti čak i za teža. Pobedićemo u tom ratu i formirati novi etos, priču o solidarnosti, priču koju neće definisati stranci i neprijatelji, već mi. To bi trebalo da je glavna misija u našem nacionalnom rukovodstvu“, rekao je Ganc, bivši komandant izraelske vojske.

On je apelovao na društvo u kome lideri preuzimaju odgovornost, deluju u korist gradjana, brinu za nacionalno jedinstvo, demokratiju i individualna prava.

Izrael je povodom Dana nezavisnosti ograničio kretanje od danas u 17 sati do sutra u 20 sati.

Izraelci mogu da napuste svoje domove samo da bi kupili lekove i ono što im je preko potrebno.

Ove godine oni slave Dan nezavisnosti kod kuće i ne mogu da kupuju ni hranu ali su omogućene dostave.

Biće im dozvoljeno samo da vežbaju i udahnu malo vazduha u blizini kuće kao što je bio slučaj tokom nedavnog praznika Pashe.

U Izraelu je 15.589 ljudi testirano pozitivno na korona virus, 208 je preminulo, a skoro polovina se oporavila.

U nedelju se otvaraju predškolske ustanove i osnovne škole od prvog do trećeg razreda, ali pod posebnim uslovima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar