U trendu

Neuslovni centri za decu izbeglice u SAD

HJUSTON – Mreža centara za decu izbeglice u SAD je dom za više od 20.000 maloletnika koji borave u hladnim i nehigijenskim prostorijama, zanemareni, često bolesni i vašljivi, javlja BBC.

Tim BBC-ja istraživao je i razgovarao sa decom u izbegličkim centrima, a ekipa je prisustvovala prelasku splava sa izbeglicama iz Meksika preko reke Rio Grande.

Tokom marta i aprila u SAD je stiglo više od 36.000 dece bez pratnje odraslih i to je rekordan broj, nezabeležen u poslednjih nekoliko godina.

Mnoga od te dece su krenula na opasno putovanje nadajući se da će pronaći svoje roditelje koji su već izbegli u SAD, a američki zvaničnici tvrde da 80 odsto tih maloletnika ima članove porodice koji već žive u Americi.

Predsednik SAD Džozef Bajden je otvorio granice za decu bez roditeljske pratnje koja traže azil u SAD i ublažio propise koje je uveo njegov prethodnik Donald Tramp da se izbeglice vraćaju u svoje zemlje zbog pandemije korona virusa.

Ipak, krajem marta svet su obišle uznemirujući fotografije prenatrpanih izbegličkih centara, predviđenih za prijem 250 ljudi a u kojima boravi više od 4.000 izbeglica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.