U trendu

Nezaposlenost u Španiji pala u martu prvi put za pola godin

MADRID – U Španiji je u martu opao broj registrovanih nezaposlenih prvi put u poslednjih šest meseci, jer je s ublažavanjem mera ograničenja za suzbijanje trećeg talasa korona virusa ojačala ekonomska aktivnost u zemlji, pokazuju današnji zvanični podaci.

Špansko Ministarstvo rada je objavilo da je broj nezaposlenih u martu iznosio 3,95 miliona ljudi, što je za 1,48 posto ili za 59.149 osoba manje u odnosu na prethodni mesec, prenosi Rojters.

„Naša zemlja i dalje prolazi kroz vrlo teško vreme, ali ovo smanjenje nezaposlenosti predstavlja pozitivan signal“, napisala je ministarka rada Jolanda Dijaz na Tviteru.

Nezaposlenost u ovoj zemlji je neprekidno rasta od septembra 2020. premašivši u februaru cifru od četiri miliona ljudi, prvi put u poslednjih pet godina, budući da su mere ograničenja kretanja i radnog vremena sputavale oživljavanje klonulog tržišta rada.

Prema desezoniranim podacima, u Španiji je martu izgubljeno oko 45.438 radnih mesta, od čega oko polovine u poljoprivrednom sektoru.

Nakon godinu dana borbe sa pandemijom kovid-19, španska ekonomija je i dalje pod pritiskom, jer je 401.000 ljudi ostalo bez posla otkako su u martu 2020. uvedene prve korona mere ograničenja.

Gotovo 750.000 Španaca na prinudnom odmoru prima pomoć iz državnog programa ERTE, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.