U trendu

Nezavisni panel: Pandemiju korone je bilo moguće sprečiti

ŽENEVA – Pandemija kovid-19 bila je katastrofa koju je bilo moguće sprečiti i koja ne bi uzela milione života da je svet brže reagovao, ocenio je nezavisni panel eksperata koji je ispitivao način rukovođenja pandemijom.

Panel je pozvao lidere na velike promene kako bi se pandemija privela kraju i osiguralo da ne može da se ponovi, preneo je britanski list „Gardijan“.

U izveštaju panela, kojim su predsedavale Helen Klark, bivša premijerka Novog Zelanda i Elen Džonson Serlif, bivša predsednica Liberije, pronađene su slabe karike u svim tačkama lanca rukovođenja krizom.

Navedeno je da je priprema bila nedosledna i nedovoljno finansirana, sistem uzbunjivanja prespor, dok je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) imala nedovoljno ovlašćenja.

U izveštaju se navodi da je odgovor na pandemiju pogoršao nejednakosti, dok je globalno političko vođstvo bilo odsutno.

SZO je trebalo da proglasi globalnu opasnost od korona virusa pre 30. januara 2020, zbog čega je izgubljen jedan mesec, jer zemlje nisu uspele da preduzmu snažne mere koje bi zaustavile širenje pandemije, preneo je Rojters.

Nezavisni stručnjaci u izveštaju o rukovanju pandemijom, pozvali su na uvođenje smelih reformi SZO i revitalizaciju nacionalnih planova spremnosti za sprečavanje još jednog „toksičnog koktela“.

„Presudno je imati SZO koja ima ovlašćenja“, izjavila je predsedavajuća panela Klarkova prilikom predstavljanja izveštaja „Kovid-19: Neka to bude poslednja pandemija“.

Kopresedavajuća Serlifova je pozvala na uspostavljanje novog sistema nadzora i upozoravanja koji se zasniva na transparentnosti i omogućava SZO da odmah objavi informacije.

Virusu SARS-CoV-2, koji se pojavio u centralnom kineskom gradu Vuhanu krajem 2019. godine bilo je dozvoljeno da evoluira u katastrofalnu pandemiju koja je uzela više od 3,4 miliona života i opustošila svetsku ekonomiju, navedeno je u izveštaju.

Ministri zdravlja raspravljaće o nalazima izveštaja na godišnjem zasedanju SZO 24. maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.