Nije ironija: epidemija koronavirusa donela i nešto – dobro!

Nije sarkazam!

Epidemija koronavirusa ima pozitivnu ulogu kada je reč o životnoj sredini, jer je emisija ugljen-dioksida u poslednje dve sedmice u Kini smanjena za najmanje 100 miliona kubnih tona, navodi finski Centar za istraživanje energije i čistog vazduha.

Brzo širenje novog virusa, koji je u Kini usmrtio više od 2.000 i zarazio 74.000 ljudi, dovelo je do pada potražnje za ugljem i naftom.

Kako je navedeno u istraživanju čiji su rezultati objavljeni na britanskoj internet stranici „Karbon brif“, u poslednje dve sedmice dnevna proizvodnja električne energije u elektranama na ugalj bila je na četvorogodišnjem nivou, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Istovremeno, proizvodnja čelika pala je na petogodišnji minimum.

Kina je najveći svetski uvoznik i potrošač nafte, ali njena proizvodnja u rafinerijama u centralnoj pokrajini Šandong pala je na najniži nivo od jeseni 2015. godine, navodi se u izveštaju finskog centra.

Ekonomska aktivnost u Kini obično se povećava nakon praznika koji slede nakon kineske Nove godine.

Ali, kineske vlasti su u mnogim delovima praznike produžile za sedam dana, nastojeći da spreče širenje epidemije zadržavanjem stanovnika u kućama.

Mere za suzbijanje širenja virusa dovele su do smanjenja proizvodnje od 15 do 40 odsto u ključnim industrijskim sektorima.

Ipak, nakon što se koronavirus smiri, vrlo brzo će se svi u Kini suočiti sa pojačanom proizvodnjom koja će nastojati da kompenzuje gubitke.

(Srna)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.