Niska zaposlenost žena

RIM – Italijanski predsednik Serđo Matarela izjavio je danas da je „neprimereno nizak procenat zaposlenosti žena u Italiji, samo 48,9 odsto, i da je to paradoksalno za jednu od zemalja članicu grupe G7, najrazvijenih na svetu, piše agencija Agi.

Predsednik Matarela je govorio prilikom susreta sa ovogodišnjim dobitnicama nagrade “Belisario”, koja se od 1989. dodeljuje ženama koje su se istakle po svome radu u oblasti nauke, društva, menadzmenta, kulture, informacija i spektakla.

Po rečima predsednika Matarele, niska zaposlenost žena loše utiče na celo društvo, na rad i mentalitet, ali i na demografsko stanje.

“Suprotno onome što neki tvrde, zaposlenost žena pozitivno utiče na demografski rast”, rekao je predsednik.

Matarela je podsetio da su upravo žene bile u prvim redovima borbe protiv korona virusa, a na vrhuncu pandemije i karantina, one su, u nekim sektorima, kao u zdravstvu bile većina.

Zahvaljujući i njihovom radu, Italija je bila u stanju da “izađe iz uragana zaraze koji se prvo sručio na nas pa smo morali da izmišljamo terapije i strategije kako da se odbranimo od nečega potpuno nepoznatog”, rekao je predsednik Matarela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.