Njujork post: Vlasti nisu sprečile sahranu sa mnogo ljudi

NJUJORK – Gradski vlasti Njujorka i policija nisu uspele prošlog ponedeljka da ubede lidere ortodoksne jevrejske zajednice da sahrani rabina u sinagogi ne prisustvuje velik broj ljudi, a i bezuspešno su ih zamolili da se bar poštuju mere protiv kovid-19, piše Njujork post.

Zastupnici gradonačelnika Njujorka zamolili su lidere ortodoksne jevrejske zajednice Satmar da sahranu održe napolju ili da bar zahtevaju da svi u zatvorenom nose maske. Jevrejska grupa je to odbila, ali je pristala da okupljene obavesti da će maske biti dostupne na ulazu, tvrdi izvor upoznat sa situacijom.

Izvor navodi da su vlasti zamolile i da na sahrani bar ne prisustvuju novinari, kako se ne bi raširile vesti o odgovornosti vlasti za ovaj događaj.

Ovaj potez naljutio je neke stanovnike Vijamsburga, dela grada u kojem je sahrana održana. Oni su tvrdili da će događaj, kojem je trebalo da prisustvuje oko 5.000 ljudi, uvećati rizik da se zaraze korona virusom.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio je u utorak saopštio da će biti sprovedena istraga povodom održavanja sahrane rabina, nakon što je Njujork post izvestio da u sinagogi, maksimalnog kapaciteta do 1.600 ljudi, nisu ispoštovane mere protiv kovid-19.

Vlasti Njujorka su pre nedelje napisale kaznu od 15.000 dolara za jednu sinagogu, nakon što je Njujork post izvestio da je u tajnosti isplanirala svadbu održanu početkom novembra. Svadbi je prisustvovalo do 7.000 zvanica koje se nisu pridržavale mera uvedenih zbog pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.