Nobelovci i akademici na forumu Nauka u neizvesnom svetu u Pekingu

Više od 300 učesnika medju kojima i 10 dobitnika Nobelove nagrade i 30 akademika iz Kine i sveta učestvovalo je na forumu „Nauka u neizvesnom svetu“ koji je organizovan sa ciljem uspostavljanja platforme za naučnu i tehnološku razmenu globalnih medjunarodnih organizacija.

Televizijski forum „Nauka u neizvesnom svetu“ zajedno su organizovali Kineska asocijacija za nauku i tehnologiju i Kineska medijska grupa (CMG), a održan je u utorak u Pekingu.

Kako je prenela CMG, forumu koji je održan oflajn i onlajn, pored 10 dobitnika Nobelove nagrade, 30 akademika svetskih i Kineske akademije za nauku i tehnologiju, prisustviovalo je i oko 300 predstavnika organizacija društvenih nauka.

Forumu su prisustvovali i zamenik načelnika Odeljenja za informisanje CK KP Kine i predsednik Kineske medijske grupe Šen Haisijung, stalni potpredsednik i član Kineske asocijacije za nauku i tehnologiju Huai Djinpeng, akademik Džung Nanšan.

Šen Haisijung je u obraćanju rekao da iznenadno izbijanje pandemije novog korona virusa ponovo pokazuje da je čovečanstvo zajednica koja ima zajedničku budućnost.

On je istakao da je za jačanje svesti o nauci potrebno stvaranje atmosfere u kojoj ljudi poštuju, veruju i oslanjaju se na nauku, kao i neprestano produbljivanje saradnje medija i naučnih krugova.

„Suočavajući se sa politizacijom naučnih pitanja i drugim komplikovanim izazovima, čovečanstvo treba više nego ikad da jača saradnju i da zajedno prevazilazi poteškoće“, rekao je Šen.

Huai Djinpeng je izjavio da je naučna pismenost javnosti kamen temeljac za ostvarivanje dobrog globalnog upravljanja.

„Povećanjem naučne pismenosti najširih slojeva društva, šira javnost će moći da učestvuje i podeli rezultate ekonomskog razvoja i društvenog napretka, bolje se nosi s komplikovanim globalnim izazovima poput pandemije, te da ostvari dobro globalno upravljanje i održiv razvoj čovečanstva“, rekao je.

Akademik Kineske akademije za inženjering Džung Nanšan je naveo da su masovna prevencija i kontrola i snažna intervencija osnov za ostvarivanje rezultata u sprečavanju pandemije u Kini, a insistiranje na naučnoj inovaciji je garancija za rešavanje relevantnih naučnih pitanja u vezi sa novim korona virusom, prenela je CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.