U trendu

Norveška: Stopa zaraze mora da pada pre ukidanja ograničenja

OSLO – Stopa zaraze korona virusom i hospitalizacija u Norveškoj moraju početi da opadaju pre nego što vlada počne da ukida ograničenja, izjavila je danas norveška premijerka Erna Solberg u parlamentu.

Ona je predstavila plan za ublažavanje restriktivnih mera u četiri koraka i rekla da bi prva tri koraka mogla biti okončana do kraja juna, ukoliko se ne pojave novi zastoji, preneo je Rojters.

Norveška premijerka nije rekla koliko će trajati četvrta faza, koja će i dalje sadržati neka ograničenja.

„Pre nego što se otvorimo, moramo imati nisku i stabilnu stopu infekcije, važno je da broj hospitalizacija bude niži od današnjeg nivoa“, rekla je Solbergova.

Vladina najbolja procena je da će svima koji imaju 18 ili više godina biti ponuđena prva doza vakcina protiv kovid-19 do kraja jula, istakla je ona.

Solbergova je prvobitno planirala da predstavi plan za
ponovno otvaranje zemlje pre Uskrsa, ali umesto toga uvedene su oštrije nacionalne mere, kao što su zabrana javnog služenja alkohola i obavezni 10-dnevni karantin u određenom hotelu nakon povratka sa odmora u inostranstvu.

Norveška je imala jednu od najnižih stopa zaraženih i smrtnih slucajeva od početka pandemije korona virusa početkom prošle godine u Evropi, ali je počela da beleži brzi porast hospitalizacija zbog širenja zaraznije varijante virusa prvi put otkrivene u Britaniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.