Nova bolest hara svetom, pojavljuje se nakon koronavirusa

I dok se svet mesecima bori sa novim sojevima koronavirusa, druge zemlje pogađa nova bolest za koju mnogi možda i nisu čuli – u pitanju je crna gljivica. Ova bolest najviše napada pluća i sinuse, a ukoliko se ne tretira na vreme, lako može izazvati tragičan ishod, piše „BBC“.

Prolazi kroz krvne sudove

Oni dodaju da ova bolest ugrožava cirkulaciju do bubrega, i na taj način nastaje ono što se naziva nekroza ili odumiranje tkiva, koje zatim postaje crno. Zbog toga se zove crna gljivica.

Prema rečima stručnjaka bolest se uglavnom javlja između 12. i 18. dana od preležane korone.

U najtežim slučajevima, infekcija „prolazi kroz krvne sudove u mozak“, potencijalno uzrokujući gubitak vida ili stvarajući „zjapeću rupu“ na licu, tj. dešava se da mora da im se ukloni oko kako bi se sprečilo širenje infekcije.

Stručnjaci smatraju da, osim dijabetesa, i neadekvatna upotreba steroida prilikom lečenja kovid-a može dovesti do mukormikoze i drugih gljivičnih infekcija.

Tokom pandemije su u mnogim zemljama lekari „šakom i kapom“ prepisivali uglavnom dve vrste kortikosteroida – deksametazon i metilprednizolon, a u Indiji su ovi lekovi korišćeni gotovo kod svih obolelih od kovid-a na bolničkom lečenju. Nije problem što su ovi lekovi dati, već je problem što su lekari, usled prenatrpanosti poslom prepisivali pogrešne doze a i mnogi su terapiju uzimali na svoju ruku, bez lekarskog nadzora.

Vlasti su apelovale na građane da se ne leče sami i da ne uzimaju lekove bez konsultacije sa lekarom, jer posledice mogu biti stravične.

Najmanje 38 zemalja sveta

Pre nego što je počela pandemija koronavirusa, najmanje 38 zemalja sveta prijavilo je slučajeve mukormikoze.

Najviše slučajeva beleži se u Indiji i Pakistanu, gde je godišnje od crne gljivice obolelo 140 pacijenata na milion stanovnika, pokazuju statistike.

Dr. Dejvid Dening, sa Univerziteta u Mančesteru, koji je stručnjak za gljivične infekcije, kaže da je broj obolelih od mukormikoze u Indiji bio i ranije veći nego bilo gde u svetu, čak i pre pandemije.

– Mukormikoza je usko povezana sa loše lečenim dijabetesom, a mnogo ljudi u Indiji ima dijabetes, kaže on.

Što se tiče pacijenata koji se oporavljaju od kovid-a, prema nedavnim istraživanjima, čak 94 posto onih koji imaju mukormikozu imaju i dijabetes. Isto tako, većina prijavljenih slučajeva, čak 70 posto, potiče iz Indije.

Indija je prema podacima Ministarstva zdravlja do sada zabeležila 45.374 slučaja infekcije ovom bolešću, mada se strahuje da je taj broj mnogo veći.

Brojeve treba uzeti sa rezervom, jer je situacija sa infekcijom bila teža u ruralnim područjima, a samo mali broj njih stigao je do većih gradova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.