U trendu

Nova drastična mera: Svi koji dolaze iz Srbije moraju u karantin

Nova drastična mera doneta je u Podgorici, svi koji iz Srbije ulaze u Crnu Goru moraju u karantin u objektima koje je država za to odredila i neće više moći da budu u samoizolaciji. To se odnosi i na državljane Crne Gore koji u tu zemlju uđu iz Srbije.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti Crne Gore donelo je više epidemioloških mera za celu Crnu Goru, a posebno za severni region, prenosi Tanjug.

„Uvažavajući razvoj epidemiološke situacije u Srbiji, odlučeno je da sva lica koja u Crnu Goru ulaze iz te države od večeras budu upućivana u karantin“, saopšteno je iz vlade Crne Gore.

Crna Gora ostaje opredeljena da se „ne zatvara za svoje državljane“, napominje se u saopštenju, ali se navodi da „stopa aktivnih slučajeva u Republici Srbiji, pogotovo u području uz granicu sa Crnom Gorom, nalaže najstroži epidemiološki nadzor“.

„Zbog toga lica koja ulaze u Crnu Goru iz Republike Srbije do daljega neće biti upućivana u kućnu samoizolaciju, već isključivo u karantin u objektima koje je država odredila za tu meru“, navodi se u saopštenju.

​NKT je odlučio da će vrtići u Crnoj Gori od sutra ponovo biti zatvoreni, a ugostiteljski objekti radiće do ponoći.

Kako se navodi, mera će se primenjivati u narednih nedelju dana, nakon čega će, na osnovu analize učinka mere i epidemiološke situacije, biti odlučeno da li će primena mere biti produžena.

Zbog složene epidemiološke situacije u severnom regionu, odlučeno je da se u opštinama Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Andrijevica, Rožaje, Plav i Gusinje rad svih ugostiteljskih objekata obustavlja na nedelju dana.

U opštini Pljevlja uvode se mere kakve su 26. juna uvedene u Bijelom Polju, a 2. jula u Beranama, koje podrazumevaju zabranu okupljanja u zatvorenim i na otvorenim javnim mestima.

Zabranjen je prevoz u putničkom motornom vozilu više od dva odrasla lica u isto vreme, osim članova zajedničkog porodičnog domaćinstva, kao i kretanje i zadržavanje više od dve osobe na otvorenom javnom mestu.

Obavezno je korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom javnom mestu, a zabranjena su okupljanja u objektima stanovanja osobama koje nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva. Zabranjeno je i prisustvo vernika na verskim obredima.

Nacionalno koordinaciono telo je, takođe, odlučilo, na predlog policije, da se dozvole za boravak stranaca u Crnoj Gori, koje su istekle, smatraju važećim do 30. septembra 2020. godine i da se više neće na ovaj način produžavati

Za sredu je zakazan sastanak na temu mera koje je potrebno doneti kako bi na predstojećim izborima bio omogućen neometan izborni proces.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.