U trendu

Nova otkrića naučnika: Ko je bolovao od neke korone stvorio je imuntet na kovid-19?

Naučni tim oko nemačkog virologa Kristijana Drostena ustanovio je da bi osoba koja je već bolovala od neke druge vrste korona virusa mogla biti imuna na aktuelni kovid-19.

Drosten i njegove kolege sa berlinskog Šaritea, naime, ukazali su da određena ranija obolenja mogu voditi ka imunitetu protiv korona virusa.

Drosten je objasnio da su istražili T-ćelije kod pacijenata koji su već izlečeni od korona virusa i kod onih koji nisu inficirani.

„Iznenadili smo se kad smo videli da kod 34 odsto pacijenata postoje reaktivne T-ćelije, iako nikada nisu bili u kontaktu sa SARS-COV2 virusom“, objasnio je Drosten.

Kako kaže, postoje sličnosti u strukturi između četiri korona virusa koji su već bili pooznati i novog SARS-COV 2.

U tom bi slučaju, kako objašnjava, ranije obolenje koje je bilo izazvan o jednim od četiri već poznata korona virusa moglo da bude objašnjenje imuniteta protiv aktuelnog virusa.

Drosten je kazao da je ovo prvo takvo zapažanje u svetu i ujedno je upozorio na preteranu interpretaciju rezultata.

Takođe, naveo je da se ne sme isključiti mogućnost da je jedna trećina stanovništva imuna.

On smatra da se objašnjenje za blaži ili asimptomatičan tok obolenja može naći i u činjenici da su na početku epidemije ljudi bili pogođeni manjem broju virusa ili da su bili u boljem opštem zdravstvenom stanju.

Broj umrlih se, smatra, neće menjati i zaključuje da se ne treba očekivati da jedna jednostavna naučna informacija može da promeni tok epidemije ili pak sudbinu pandemije u Nemačkoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.