U trendu

Nova studija: Imunitet na korona virus mogao bi da bude dugotrajan

Utvrđivanje trajanja imuniteta na infekciju koronavirusa presudno je za razumevanje toka pandemije. Za sada, kliničke studije pokazuju da će imunitet biti dugotrajan, prenosi Nature.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Nature, odnosilo se na ispitivanje reakcije imuniteta nakon što prođe određeni period od zaraze koronavirusom.

– Postoji konsenzus da su dva glavna stuba antivirusnog odgovora imune stanice nazvane citotoksične T ćelije koje mogu selektivno eliminisati zaražene stanice, i neutrališuća antitela, vrsta antitela koja sprečava virus da zarazi stanice tj. plazma ćelije. Treći stub efikasnog imunološkog odgovora bila bi generacija T pomoćnih ćelija, koje su specifične za virus i koordinišu imunološku reakciju – navodi se u istraživanju.

Presudno je da su ove poslednje ćelije potrebne za stvaranje tzv. imunološke memorije, ističu.

– Imunološka memorija je poseban aspekt imunološkog sistema. U memorijskoj fazi imunološkog odgovora, B (plazma ćelije) i T ćelije specifične za virus su u stanju mirovanja, ali su spremne da krenu akciju ako se ponovo susretnu s virusom ili vakcinom – piše Nature.

Navodi se da B ćelije imaju dvostruku ulogu u organizmu.

– B ćelije imaju dvojaku ulogu u imunitetu: proizvode antitela koja mogu prepoznati virusne proteine ​​i delove tih proteina mogu predstaviti određenim T ćelijama, ili se razviti u plazma ćelije koje u velikim količinama luče antitela. Memorijske ćelije plazme mogu se održavati decenijama, ako ne i celi život, u koštanoj srži čoveka – objašnjavaju istraživači.

Istraživači su, u sklopu istraživanja, prihvatili izazov identifikovanja plazma ćelija kod osoba koje su se oporavile od koronavirusa.

– Memorijske ćelije plazme su retke, a one specifične za određeni uzročnik bolesti očito će biti izuzetno retke. Ipak, Tarner i kolege otkrili su memorijske plazma ćelije koje su lučile antitela specifična za šiljasti protein koronavirusa kod 15 od 19 osoba, otprilike 7 meseci nakon infekcije. Značajno je to što su autori 4 meseca kasnije (11 meseci nakon infekcije SARS-CoV-2) uzeli uzorke, a broj takvih plazma ćelija ostao je stabilan kod svih analiziranih pojedinaca, osim kod jedne osobe. Te plazma ćelije nisu se razmnožavale, što ih klasifikuje kao dobronamerne memorijske ćelije – piše.

Istraživači su primetili dvofazni obrazac kretanja antitela, prilikom praćenja koncentracije antitela protiv koronavirusa u krvnom serumu.

– U akutnom imunološkom odgovoru u vreme početka infekcije, koncentracija antitela bila je visoka. Naknadno su opadala, kako se i očekivalo, jer je većina plazma ćelija akutnog imunološkog odgovora kratkotrajna. Nakon nekoliko meseci, koncentracije antitela su se izravnale i ostale manje ili više konstantne na oko 10-20 odsto od maksimalne uočene koncentracije. To je u skladu s očekivanjem da 10-20 posto plazma ćelija u akutnoj imunološkoj reakciji postanu memorijske plazme – navodi se u članku.

Naglašava se da je SARS-CoV, koronavirus vrlo sličan SARS-CoV-2 koji je izvorno identifikovan 2003. godine i uzrokuje teški akutni respiratorni sindrom (SARS), zabeleženo je kontinuirano prisustvo visokih koncentracija neutrališućih antitijela u krvnom serumu i nakon 17 godina.

Na kraju članka, navodi se kako su doktori i istraživači pokazali kako se imunitet još više može pojačati kod osoba koje su vakcinisane godinu dana nakon prebolovanog koronavirusa.

– Istraživanje pokazuje da se imunitet može još više pojačati kod rekonvalescentnih osoba vakcinacijom nakon godinu dana. To je rezultiralo stvaranjem više plazma ćelija, zajedno s povećanjem nivoa antitijela na SARS-CoV-2 koji je bio i 50 puta veći nego pre vakcinacije. Neke od plazma ćelija će verovatno biti ‘regrutovane’ da postanu memorijske plazme, iako to još treba formalno dokazati – zaključeno je u istraživanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.