Nova vrsta korona virusa mnogo zaraznija, zabranjeni letovi, hitan sastanak EU

Evropski savet organizovao je danas video konferenciju sa zemljama članicama EU 27 kako bi se razmotrila situacija i nove mere u pogledu informacija o novom soju korona virusa prijavljenom u Velikoj Britaniji.

Iako su u petak u EU institucijama u Briselu zvanično počeli praznični odmori, a većina EU zvaničnika i diplomata otputovala kućama, situacija sa širenjem novog soja korona virusa u Velikoj Britaniji izazvala je zabrinutost i vanredne konsultacije unutar EU 27.

Kao i na početku prvog talasa pandemije Kovid19, pojedine zemlje članice samostalno su reagovale na ”nove loše epidemiološke vesti” i zatvorile svoje granice za putnike iz Velike Britanije.

Belgija, kao sedište EU, suspendovala je sve letove iz Velike Britanije kao i direktnu železničku liniju sa Londonom.

Italija i Holandija takođe su obustavile avio saobraćaj sa Ostrvom, a iste mere mere su najavile i Francuska i Nemačka.

Vlada u Hagu najavila je da će se tokom narednih nekoliko dana unutar EU ”istražiti opseg za dalje ograničavanje rizika od prenošenja novog soja virusa iz Velike Britanije “.

Iz Velike Britanije stižu podaci da je novi soj virusa koji cirkuliše u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj i do 70 odsto prenosiviji od dosadašnjeg.

SAD nadgledaju novi soj virusa koji se pojavio u Britaniji

Američki zdravstveni službenici nadgledaju novi soj kovid-19 koji se pojavio u Ujedinjenom Kraljevstvu, izjavio je danas rukovodilac američke vojne zdravstvene službe Džerom Adams, dodajući da svaka mutacija pokazuje da ljudi moraju da nastave da štite sami od novog korona virusa dok čekaju vakcinaciju.

„Virusi mutiraju stalno“, rekao je Adams za CBS Njuz.

„Ako je ovo mutacija koja je zaraznija, to samo znači da moramo biti utoliko oprezniji dok čekamo da se vakcinišemo“, prenosi Rojters njegove reči.

Austrija zaustavlja letove iz Velike Britanije

Austrija će, nakon pojave nove varijante korona virusa, doneti odluku o zabrani ulaska u zemlju putnicima sa letova iz Velike Britanije.

Ministarstvo zdravlja potvrdilo je da će uskoro biti izrečena zabrana sletanja aviona iz Velike Britanije, na čemu se trenutno radi.

Takođe ističu iz Ministarstva da već važe stroža pravila za ulazak u zemlju, jer je Velika Britanija uvrštena u rizične države, pa je obavezan karantin.

Prethodno je više zemalja već zabranilo putnicima iz Velike Britanije ulazak u zemlju.

Tako je Holandija jutros zabranila sletanje avionima iz Velike Britanije do 1. januara, a Belgija od ponoći prekida avio i železnički saobraćaj ka Engleskoj.

Novi soj virusa se eksponencijalno širio tokom zaključavanja

Grupa naučnika koja savetuje britansku vladu o korona virusu objavila je zapisnik sa sastanka o novom soju virusa.

Nervtag, koji se bavi novim respiratornim pretnjama, zaključio je sa „umerenim samopouzdanjem“ da novi soj virusa pokazuje „značajno povećanje infektivnosti“ u poređenju sa drugim varijantama, prenosi BBC.

Naučnici su o ovoj novoj varijanti, brzo nazvanoj VUI-202012/01 (prvi virus pod istragom u decembru 2021), zaključili i da je pokazala eksponencijalni rast tokom perioda kada su postojale nacionalne mere zaključavanja.

Nova varijanta, kako se navodi, može biti „izazovna“ za praćenje, tako da procene učestalosti mogu biti potcenjene.

Dodaje se da još uvek nema dovoljno podataka da bismo znali zašto se ova varijanta širi lakše od drugih.

Nekoliko slučajeva zaraze novim sojem korona virusa je zabeleženo na međunarodnom nivou, ali prijavljen je jedan potvrđeni „izvoz“ iz Velike Britanije u Australiju.

Bolji podaci o reinfekciji, starosnoj distribuciji infekcija i stopi smrtnosti slučajeva biće dostupni sledeće nedelje, navodi se u zapisniku.

Bugarska suspenduje vazdušni saobraćaj sa V. Britanijom

Bugarska će suspendovati vazdušni saobraćaj sa Velikom Britanijom od ponoći do 31. januara, kako bi sprečila da se u Bugarsku prenese novi soj korona virusa, saopšteno je danas iz bugarske vlade.

Prethodno je danas i iz ministarstva zdravlja Bugarske najavljeno da se zbog pojave novog soja korona virusa uvode nove restriktivne mere za sve putnike koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Naredbu o uvođenju obaveznog 10-dnevnog karantina za sve putnike koji dolaze iz Velike Britanije i Severne Irske, uključujući i državljane Bugarske, izdao je bugarski ministar zdravstva Kostadin Angelov, preneo Rojters.

I vlade drugih evropskih zemalja zatvaraju svoje granice za putnike iz Velike Britanije zbog bojazni od novog soja korona virusa koji se, prema oceni eksperata, širi brže.

Bugarska: Karantin za putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva

Iz ministarstva zdravstva Bugarske danas je najavljeno da se, zbog pojave novog soja korona virusa, uvode nove restriktivne mere za sve putnike koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Naredbu o uvođenju obaveznog 10-dnevnog karantina za sve putnike koji dolaze iz Velike Britanije i Severne Irske, uključujući i državljane Bugarske, izdao je bugarski ministar zdravstva Kostadin Angelov, prenosi BTA.

Nove restrikcije su odgovor na pojavu novog soja korona virusa, registrovanog u Velikoj Britaniji, za koji se tvrdi da je zarazniji i da se brže širi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.