Novi Južni Vels bez novih slučajeva, vlasti zovu na testiranj

SIDNEJ – Najmnogoljudnija australijska država Novi Južni Vels prijavila je danas da nema novih slučajeva Covid 19, prvi put posle skoro tri nedelje, a vlasti, koje trenutno vode bitku sa nekoliko lokalnih žarišta u Sidneju, pozivaju desetine hiljada ljudi na testiranje kako bi se ovakva situacija održala.

Broj testiranja na Covid 19 u Novom Južnom Velsu pao je na oko 20.000 u poslednja dve nedelje, sa približno 70.000 testova zabeleženih na Božić, 25. decembra, a većina testiranja je u glavnom gradu savezne države, Sidneju.

„Brojke su vrlo niske, ako želimo biti korak ispred pandemije, ključno je testiranje velikog broja ljudi, tako da možemo da verujemo podacima kad donosimo odluke“,rekao je novinarima premijer NSV, Džon Barilaro, prenosi Rojters

Vlasti su od danas za pet miliona građana Sidneja uvele obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i u javnom prevozu, a za one koji krše ovu meru predviđena je kazna od 200 australsijkih dolara.

Zvaničnici ove države odbacivali su poziv da se uvede obavezno nošenje maski od početka pandemije, dok je promena politike usledila nakon poslednjeg izbijanja zaraze u Sidneju.

Novi južni Vels i Sidnej, izolovani su od ostatka Australije zatvaranjem državnih granica ili 14-dnevnim obaveznim pravilima karantina za međudržavne dolaske iz NSV-a u ostatak zemlje.

Susedna australijska država Viktorija, koja se takođe bori sa novim slučajevima u glavnom gradu države Melburnu , danas je izvestila o tri lokalna prenosa zaraze koji su povećali broj aktivnih slučajeva u državi na 36.

Australija je uglavnom izbegla velike razmere pandemije sa ukupno nešto manje od 28 500 slučajeva i 909 smrtnih slučajeva od posledica novog koronavirusa u poređenju sa drugim razvijenim zemljama, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.