U trendu

Novi Sad predao prijavu za nagradu „Melina Merkuri“

NOVI SAD – Grad Novi Sad zvanično je Evropskoj komisiji poslao prijavu za nagradu “Melina Merkuri“, koja se dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture (EPK), saopšteno je danas iz Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Posle ocene stručnog panela Evropske komisije iz 2019. godine da je Novi Sad jedna od najboljih EPK u pripremnoj fazi, predstoji još jedna ocena, te će na osnovu ispunjenosti svih kriterijuma biti odlučeno da li će Novi Sad dobiti ovo prestižno priznanje, koje obuhvata i novčani deo u iznosu od 1,5 miliona evra.

Pored umetničkog i programskog koncepta, uključivanja scene i građana i evropskih tema i umetnika, ključnu ulogu imaće transparentno ulaganje u prostorne i programske kapacitete tokom i posle godine titule.

I pored problema izazvanih pandemijom koronavirusa, Grad je zajedno sa Pokrajinom i Republikom zajedničkim naporima uspeo da obezbedi sva sredstva na koja se Novi Sad obavezao da će uložiti ukoliko postane Prestonica kulture.

“Iako jedan od najmanjih budžeta EPK, doslednim ulaganjem u ranije obavezanih 25 miliona evra u šestogodišnji razvoj, realizaciju i predstavljanje programa, Srpska Atina je potvrdila kontinuitet i posvećenost projektu i zahvaljujući tome, opravdano se nada nagradi ‘Melina Merkuri’ “, navode predstavnici Fondacije.

Po njihovim rečima, tome dodatno doprinosi do sada uloženih više od 60 miliona za obnovu, izgradnju i razvoj prostora za kulturu, što je jedno od najvećih ulaganja u kulturu u istoriji Novog Sada, a koji ostaju kao njegov trajni legat i posle godine titule.

U prethodnih pet godina izgrađena je i opremljena Muzičko-baletska škola sa prvom Gradskom koncertnom dvoranom u istoriji grada, izgrađena je infrastruktura i otpočela obnova Kreativnog distrikta kao legatskog projekta EPK.

Pored toga, uređena su “Nova mesta“, mali javni prostori u Novom Sadu odabrani na urbanističko-arhitektonskim konkursima, kao i na javnim pozivima za realizaciju ideja građana, a izvedeni u saradnji sa stručnim saradnicima, Društvom arhitekata Novog Sada.

Takođe, opredeljena su sredstva za obnovu fasada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, staro jezgro grada i obnovu Pozorišnog trga, ali i u institucije i ustanove kulture poput Novosadskog pozorište, Muzej grada Novog Sada, Kulturni centar Kisač, Gradsku biblioteku, i druge.

Za noseću izložbu u programskom luku “Heroine“ u Muzeju Grada Novog Sada u rekonstrukciju prostora biće uloženo dodatnih 880 hiljada evra.

Kako je navedeno, prvi put od izgradnje su sređene fasade Srpskog narodnog pozorišta i zgrade Pokrajinske vlade, što je od velikog značaja za samu godinu titule jer će se 13. januara 2022. godine ispred zgrade Pokrajinske vlade održati svečano otvaranje.

Time je Novi Sad u delu kapitalnih ulaganja premašio sredstva na koja se obavezao aplikacionom knjigom iz 2016. godine.

Pozitivnim ocenama doprinosi i petogodišnji rad Fondacije, koja je iz sredstava Evropske Unije obezbedila više od pet miliona evra, dok su partneri projekta uključivanjem u finansiranje programa EPK u periodu od 2017. do 2021. uložili više od milion evra.

Sa nagradom “Melina Merkuri“ ukupna vrednost sredstava za projekat iz evropskih i privatnih fondova iznosila bi više od 7,5 miliona evra, čime je Fondacija postala javna organizacija čiji rad i angažovanje zaposlenih nisu obezbeđeni iz budžetskih sredstava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.