Novi slučajevi u Evropi – Sve više zemalja prijavljuje nove slučajeve zaraženih korona virusom

U svetu zaraženo skoro 83.000 ljudi, novi slučajevi u Evropi

Sve više zemalja prijavljuje nove slučajave zaraženih korona virusom, a u pedesetak zemalja ukupno je obolelo 82.758, dok je izlečeno 33.350 ljudi.

Do sada je preminulo skoro 3.000 osoba.

Epidemija novog korona virusa dostigla je „odlučujuću tačku“, izjavio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adan Gebrejesus i dodao da virus ima potencijal pandemije.

U ovom trenutku, 82 odsto obolelih u svetu pokazuje blaže simptome, dok se 18 odsto vode kao kritični slučajevi sa simptomima respiratorne insuficijencije.

Prema raspoloživim podacima, stopa porasta broja obolelih u svetu je veća nego u kontinentalnoj Kini, a od 19. februara globalna epidemiološka slika je bolja jer je broj novozaraženih manji od broja izlečenih pacijenata.

U današnjem izveštaju sajta za praćenje epidemije, Vorldmaster, u kontinentalnoj Kini je registrovano ukupno 78.514, od čega 450 novih slučajeva.

Druga po ukupnom broju obolelih je Južna Koreja sa 1.766 slučajeva, ali i s najvećim registrovanim brojem novoobolelih – 505.

Treći na listi je kruzer „Dajmond Prinses“ ukotvljen u japanskoj luci jokohama – 705 obolelih, bez novih zaraženih.

U Italiji je od korona virusa umrlo još troje ljudi, pa se broj umrlih od novog virusa u toj zemlji povećao na 17, dok je broj obolelih skočio na 650. I druge države beleže nove slučajeve i pokušavaju da strogim merama suzbiju širenje zaraze.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izvestio je danas da je u izolaciji u Hrvatskoj 68 osoba, a tri su zaražene.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Francuskoj više se nego udvostručio u poslednja 24 časa i iznosi 38, saopštio je francuski ministar zdravlja Olivije Veran. U Austriji je registrovano pet slučajeva.

Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je u Severnoj Irskoj, kao i u Holandiji, dok je u Nemačkoj prijavljeno novih 19 slučajeva.

Guverner Kalifornije saopštio je da su 33 osobe zaražene korona virusom u toj američkoj državi, kao i da se prati stanje više od 8.000 ljudi koji su doputovali iz područja gde su potencijlano mogli doći u kontakt s virusom.

U Iranu je broj preminulih porastao na 26, što je najgori bilans izvan Kine, a ukupno je zaraženo 245 ljudi.

Nemačka: U šest pokrajina 22 nova slučaja koronavirusa

U šest nemačkih pokrajina registrovana su 22 nova slučaja koronavirusa, tako da je u Nemačkoj zaraženo više od 30 ljudi.

U Severnoj Rajni-Vestfaliji, najnaseljenijoj nemačkoj pokrajini, još 14 osoba je pozitivno na korona virus, i to u oblasti Hajnsberga gde je bio prvi prijavljen slučaj. Uključujući nove slučajeve, u Hajnsbergu i okolini sada ukupno ima 20 inficiranih, prenosi Rojters.

Po jedna osoba zaražena je u Hamburgu, u Frankfurtu u pokrajini Hesen, kao i u Bavarskoj, prenosi Rojters.

U Baden-Virtembergu su prijavljena četiri nova slučaja, odnosno ukupno osam.

Država Rajnland-Pfalc prijavila je danas da je jedan muškarac u Kajzerslauternu zaražen virusom.

Ministar zdravlja Jens Špan rekao je u sredu da je Nemačka na početku epidemije koronavirusa pošto novi slučajevi više nemaju veze sa izvorom zaraze u Kini.

U Hrvatskoj tri osobe zaražene, u izolaciji 68

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izvestio je danas da je u izolaciji zbog pojave korona virusa u Hrvatskoj 68 osoba, a tri su zaražene.

On je dodao da i dalje nema novih potvrđenih zaraza korona virusom u Hrvatskoj. Do sada su ukupno proverena 144 uzorka, a njih 16 još je u obradi.

„Ostali smo na broju od tri pozitivna u ovom trenutku, što je jako dobro. Ako uporedimo situaciju u nekim drugim zemljama, ona je bila bitno različita u prvim danima, stoga mogu samo da verujem da će kod nas situacija ostati slična i da se neće znatno povećavati broj novih pozitivnih“, rekao je Beroš na drugoj današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite, preneo je portal Index.hr.

U izolaciji se trenutno nalazi 68 osoba, uključujući prva dva bolesnika i njih desetak u Rijeci, saopštio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.