U trendu

Novi Zeland je pobedio koronavirus: Evo kako im je to uspelo

Nakon nedelja strogih mera Novi Zeland je ostvario svoj cilj suzbijanja širenja koronavirusa. Ali zemlja još uvek ne slavi, piše CNN.

Juče je bio poslednji dan pet nedelja dugog režima restriktivnih mera. Novi Zeland je uveo jedne od najstrožih mera ograničenja od svih zemalja i najozbiljnije ikad u istoriji Novog Zelanda, kako je rekla tamošnja premijerka Džasinda Arden.

Od danas će se na posao vratiti 400.000 ljudi, a oko 75 posto ekonomskih delatnosti će se ponovo pokrenuti. Dozvoljeni su i sahrane kao i naručivanje hrane.

Tokom prethodnih dana novozaraženi su se brojili u jednocifrenim brojevima, a juče je u Novom Zelandu zabeležen tek jedan novi slučaj.

Ardern je rekla da su se stroge mere isplatile, ali da prelazak na treći nivo karantina „ne znači ukidanje socijalnog distanciranja, već ukidanje distanciranja od ekonomije“, prenosi CNN.

„I dalje treba da ostanemo u svojim domovima, ko god može, trebalo bi da radi ili da se obrazuje od kuće. Izbegavajte putovanja koja nisu neophodna“, poručila je Arden građanima.

Nivo 3 podrazumeva i otvaranje škola, građani opet mogu da kupe brzu hranu za poneti, dostupne su im razne rekreativne aktivnosti, dozvoljena su venčanja i sahrane, ali na njima može da se okupi do desetoro ljudi.

Kako izveštavaju svetski mediji, ispred Mekdonaldsa u Ouklendu i Velingotnu od ranih jutarnjih sati stoje duge kolone automobila.

Vlada Novog Zelanda sada je suočena s izazovom ponovnog pokretanja ekonomije koje zavisi od trgovine i turizma dok se približavaju izbori predviđeni za septembar.

Pet miliona stanovnika Novog Zelanda bilo je pod jednom od najstrožih karantina, zabeleženo je samo 1.472 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, uključujući 19 preminulih, što je jedna od najmanjih brojki u svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar